La revolució digital

Revolució digital

Internet, està generant un canvi important en els negocis, la societat, i la forma de comunicar-se de les persones. Si fa 30 anys, la informàtica va significar un canvi molt important per a l’automatització dels procediments, la posada en xarxa dels ordinadors ha ofert gran capacitat de tractament i una rapidesa de comunicació que cada dia és més difícil d’assimilar i aquestes capacitats no han deixat de créixer de manera exponencial.

En un principi totes aquestes tecnologies estaven reservades a les grans corporacions tant públiques com privades, poc a poc han anat democratitzant-se i després de passar a les empreses mitjanes i petites, han aterrat fins als ciutadans del carrer i demà segurament els trobarem en els objectes quotidians.

El resultat és increïble, famílies que és comuniquen per Whatsapp, Telegram o Skype, alumnes que poden tenir accés a més informació que el professor,  pacients que van al metge a interrogar-los sobre el que han llegit a l’entorn de la seva patologia… La nostra manera de fer ha canviat. Escoltem música online, ja no cal comprar diaris per estar informat, els mecànics endollen els vehicles en màquines d’autodiagnòstic, les factures són digtals i s’envien per correu electrònic i moltes altres coses.

La revolució d’Internet ha canviat la nostra vida diària, i també la manera de fer de les grans empreses, que s’han de repensar els procediments, tal i com hem explicat en articles anteriors, el màrqueting, l’atenció al client, el desenvolupament de la marca i la seva reputació, la comunicació interna, la selecció de personal, la relació amb amb tots els stakeholders de la companyia, sigui quin sigui el sector d’activitat de l’empresa.

Aquests canvis tenen conseqüències profundes socials i econòmiques. La política es veu obligada a reconsiderar com ha de ser la participació ciutadana, la legislació i la justícia han de revisar com es defineixen conceptes com: els drets d’autor, la intimitat, la propietat… La societat en general ha de repensar com és configura la identitat i el sentiment de pertinença o la representativitat d’una associació.

Aquesta transformació digital no és un procés que hagi acabat, és un procés obert que viurà en el temps, i que es renovara a cada novetat tecnolòca que aparèixi. Internet ha provocat canvis en estructures que semblaven inamovibles, ha transformat tot al ritme frenètic de construcció de la xarxa.

Aquest canvi implica a tots els sectors i el moll de l’os dels negocis, de la societat i les persones. Al nivell empresarial aquest canvi és fonamenta en 4 grans àrees per les companyies: els procediments, la relació amb els tercers, els serveis i els productes, i el model de negoci.

Els procediments

És l’automatització dels processos interns, per optimitzar-los. La informàtica fa més de 30 anys que ens aporta aquesta facilitat, primer amb les finances, facturacions i controls d’estoc. Avui parlem de gestionar les flotes, els paquets, l’automatització de les plantes de producció per a la industria, però també en empreses de serveis. Quasi bé ja no queden llocs de treball sense terminal fix o mòbil. Alguns sectors més que d’altres han avançat en aquesta fase, però ho fan de manera inexorable a mida que les organitzacions veuen que els resulta rendible, ja s’han superat les barreres culturals que hi havia fa uns anys.

La relació amb tercers

Cada dia més les persones estem en xarxa, connectades a Internet, amb mobilitat i necessitats d’atenció en amplis horaris tots els dies de la setmana. Aquests fets obliguen a repensar les accions de màrqueting i comunicació de les empreses, avui han de ser omnipresents en molts canals de relació amb tercers, podríem definir que les empreses són omnicanals 24hx7dies. Però aviat el canal de comunicació dels objectes farà que encara interactuarem més ràpid, i voldrem respostes de forma més síncrona. Per les empreses aquesta etapa ha suposat en molts casos -després d’haver automatitzat el back-office- haver de tornar a la primera etapa per automatitzar els procediments de front-office. Aquesta relació amb el client també s’ha de repensar pel fet que el client cada dia està més informat i té un nivell d’exigència més alt  en la transparència de les informacions, tant de l’empresa com dels productes i serveis.

Els serveis i els productes

Aquesta 3era etapa, ha permès a les empreses que han realitzat correctament les dues primeres -modificar els seus productes i serveis- i no parlem del e-comerç que només és un nou aparador virtual, sinó amb nous serveis i productes que han aparegut com per exemple Amazon amb les seves suggerències de llibres o productes que ens podrien interessar, els wearables com rellotges connectats, les companyies telefòniques ens podrien oferir cada dia la informació quasi en temps real del nombre de visitants per nacionalitat que entren al país, com es mouen dins, monitorització pel serveis sanitaris de les constants dels pacients sense necessitat de desplaçar-se, el vídeo club a la demanda i la televisió a la carta. Aquesta llista no és exhaustiva i cada dia va creixent. Podem parlar d’innovació per adaptar-se als nous paradigmes que han obert els canals on-line.

El model de negoci

És una darrera etapa que molts actors tradicionals no gosen fer, ni tan sols plantejar-se, fins i tot després d’haver fet les tres primeres. Però que molts nous actors, com AirBnb, Zopa, Spotify, Booking, Cookening, EasyCarClub, DogVacay o Uber fan sense cap mena de mirament, generant canvis importants en la societat que provoquen el rebuig per part dels sectors afectats. Un rebuig que en un primer temps és refugia en les barreres legals i de la justícia, però que és un canvi imparable, com ja ha passat en certs sectors, com les agències de viatge, les discogràfiques, la industria del cinema… La intermediació sempre ha existit, i quan va aparèixer Internet, pensàvem que desapareixeria, i només s’ha transformat,  canviat d’aspecte, de forma de canals, i de model de negoci.

Person Data

Hem simplificat aquesta revolució digital dels negocis, segurament podríem afegir altres fases i etapes en la mateixa. Però aquestes 4 són obligatòries, i per adaptar-se les empreses tard o d’hora hauran de passar per elles. Avui no totes les empreses estan en la mateixa fase, i fins i tot dins de l’organització, els departaments poden estar en fases diferents. Molt sovint depèn de si el model de negoci tradicional, es veu molt esquerdat, sobretot per l’aparició de nous actors amb nous models de negoci disruptius, i en el context de crisi que tenim, és encara més complex generar més canvis dins de les organitzacions.

Molts nous projectes d’emprenedoria, ja neixen amb idees disruptives i nous models de negoci, per ells aquesta revolució ja no és tal sinó una oportunitat de trencar amb força barreres de protecció dels actors tradicionals del mercat, i d’obrir-se camí.

Tweet

La revolució digital dels negocis, no és més que mirar d’utilitzar la tecnologia, per millorar, realitzar canvis disruptius que procurin un avantatge competiu a l’empresa. Però tot va cada vegada més ràpid, i el que avui és un avantatge competitiu, demà pot ser una necessitat per intentar sobreviure i existir. Canviar o desaparèixer!

2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s