El pecat original de les Intel·ligències Artificials (IA)

Les modes tecnològiques van passant, el temps va depurant l’útil del superficial i de la bombolla especulativa.

Aquest segle XXI ha accelerat molt un fenomen d’anuncis tecnològics a futur que ens prometien guanys immediats. Durant aquests primers anys del segle hem tingut el 2.0, Human Centric, Cloud, Big Data, SmartCity o SmartCountry, Smart Objects, Blockchain, Metaverse… i ara darrerament la IA. Algunes d’aquestes tecnologies s’han integrat en el dia a dia de les empreses i les persones, juntament amb altres tecnologies, sense grans escarafalls com en el moment de l’anunci i llançament de la moda mediàtico-financera per generar buzz i business al voltant de la mateixa. D’altres han passat sense pena ni glòria i avui en dia, pocs les recorden – o no les volen ni recordar.

La IA no està exempta d’aquesta gran publicitat i sembla que si encara no l’has introduït de forma generalitzada en les teves empreses o els teus negocis, ets un mamut del segle passat que encara fas foc picant 2 pedres fogueres entre si.

En el camp de la generació de continguts i estratègies per xarxes socials i webs, l’adopció generalitzada d’aquestes tecnologies sembla ser un estalvi salarial important, en poder generar molt més contingut en menys temps que un equip humà. Permeten així una estratègia agressiva de publicació de les empreses a les xarxes i a la web.

Però, com sempre, hi ha una altra cara de la moneda. Les IA generatives generen aquests continguts a partir dels ja existents a Internet i dins de les empreses. Fins fa pocs mesos, aquests continguts eren generats per equips humans creatius que en molta gran part evitaven de copiar la competència o els veïns per no ser perjudicats pels algoritmes socials com a contingut duplicat. Amb la IA això canvia, perquè és evident que la que faci servir jo i la que faci servir la meva competència aniran a buscar el mateix millor contingut per generar el nou contingut, i pot ser que al final ens trobem tots amb un contingut generat per Intel·ligència Artificial molt similar. I quan més avançarem, més contingut d’IA hi haurà i menys original serà. Les IA podrien entrar un bucle infinit, retroalimentant-se dels continguts generats per elles mateixes.

En un futur pròxim, seria possible que acabéssim amb continguts sense cap originalitat, un pecat per als robots d’indexació dels buscadors que ens acabarien penalitzant, però sobretot pels nostres clients que busquen informacions i continguts de qualitat, que aportin un valor afegit important i, sobretot, demostrin coneixement i expertesa per part de la nostra empresa.

Des de Digui creiem que la tecnologia s’ha d’emprar sempre per ajudar els humans a ser més creatius, però no per substituir-los. De moment, la IA és encara més Artificial que Intel·ligent i per fer continguts de qualitat originals, no hi ha res de millor que la creativitat humana.

Deixa un comentari