Bluesky la vostra nova xarxa social?

Bluesky, la nova xarxa social, atrau cada cop més usuaris cansats de la falta de moderació de X, l’antic Twitter. Com és aquesta plataforma i qui hi ha realment darrere?

Pot BlueSky competir amb el Twitter que s’ha convertit en X? És aquesta la seva vocació? Pot convertir-se Bluesky en un nou cau per als teòrics de la conspiració? No és massa desert Bluesky perquè sigui divertit? X s’està morint realment?

Als orígens de BlueSky

Els inicis de BlueSky cal buscar-los dins del mateix Twitter. Les dues xarxes socials les devem al mateix home, Jack Dorsey. Ell és qui va crear Twitter l’any 2006 i és ell qui està a l’origen de BlueSky. Ja en el moment en què dirigia la seva antiga empresa, va començar a investigar per fer evolucionar Twitter cap un nou concepte. Tot va començar al 2019, dos anys abans de deixar el seu càrrec de CEO, amb la idea de descentralitzar la plataforma.

El 2022, la companyia abandona l’aixopluc de Twitter per portar la seva vida pròpia de BlueSky. Avui, Jay Graber dirigeix BlueSky i Jack Dorsey forma part del consell d’administració del competidor de la seva antiga creació. Però és BlueSky avui realment un competidor de Twitter ara X? D’alguna manera, fins i tot és una còpia més conforme del que era Twitter que no pas l’actual X. Però aquí no hi ha piulades, sinó esquemes. El principi és el mateix. Es poden posar missatges i fotos en línia, però encara no hi ha possibilitat de vídeos ni de gifs.

El 30 de juny de 2023, BlueSky va superar el milió de descàrregues, a data d’avui ja ha superat els 2 milions d’usuaris. Un gran èxit en només nou mesos, recordant a més que de moment funciona per invitació d’un altre usuari.

Si haguéssim de descriure la interfície molt ràpidament, és molt propera la interfície de Twitter, és a dir un univers força conegut per molts.

Una xarxa com Twitter, però molt més descentralitzada

Una xarxa social per defecte està centralitzada. És a dir, avui Facebook i X, hi publiques coses i pots comunicar-te amb gent que està a la mateixa plataforma que tu. Però quan ets a Facebook, per exemple, no pots comunicar-te amb la gent que està a X. La idea és fer coincidir les dades personals tot tenint la possibilitat de traslladar-les. BlueSky assegura que permet als seus usuaris un control sense precedents sobre les seves dades personals que posseeixen i que aquestes es podrien conservar canviant de plataforma. Un concepte molt diferent del que és ara Twitter o X, on tota la informació personal de la xarxa es manté exclusivament a Twitter o X. Segons explica Dorsey “la idea és dir-nos que seria possible crear una galàxia de xarxes socials. Ens donaríem d’alta a la xarxa social de la nostra elecció i podríem parlar amb gent de xarxes socials veïnes. Una xarxa que es dividiria en moltes variants. Per a les xarxes socials, això té l’avantatge de poder delegar la responsabilitat de la moderació en multitud de comunitats La nostra ambició és dir que quan estàs a BlueSky, continues sent el propietari de les teves dades i pots traslladar la teva comunitat d’interès a una altra futura xarxa social. Perquè de moment, amb el que hi ha fora de BlueSky, correm el risc de perdre les nostres dades”.

Qui són els usuaris de Blue Sky?

Fa unes setmanes, les comunitats catalana, francòfona o castellana tenien molt poca presencia i majoritàriament els usuaris eren angloparlant. Això comença a canviar i en aquests moments hi ha força més gent, sobretot entre la comunitat de comunicadors i periodistes. La xarxa és utilitzada principalment per molts antics usuaris de Twitter desenganyats, moltes persones que volen redescobrir l’estil de l’antic Twitter i que ja no aguanten l’ambient a X pel que fa a les reaccions a l’actualitat.

La xarxa del futur, realment?

Avui, la xarxa social que més atrau i s’adapta als joves és TikTok. Els seguidors de TikTok segueixen els influencers que parlen de les seves vides i les poden comentar. Ens podem preguntar sobre quin pot ser el futur de BlueSky, el concepte del qual es basa en gran mesura en el format de Twitter, que atrau principalment a la gent més gran, sobretot d’entre trenta i cinquanta anys. Aquest segment i la seva ressemblança a l’antic Twitter fa que no sigui gens clar que BlueSky sigui la propera revolució al món digital però si que pot ser el refugi dels nostàlgics d’una era que sembla ja passada.

Deixa un comentari