Revolució Social Mass Media

citizen journalismInternet i les xarxes socials han canviat la dinàmica de molts negocis i professions. Un dels col·lectius més afectats és el dels periodistes i de retruc tots els mitjans de comunicació de masses (Mass Media) com els diaris, la ràdio i la televisió. Aquests canvis s’han produït a diferents nivells, tant en la forma de treballar i fer el seguiment de la informació, com en la manera de fer-la arribar al gran públic.

Cada dia més, la informació online és més immediata, reduint el temps entre que és produeix la noticia i que aquesta està a disposició del públic. Xarxes com Twitter, s’han transformat en mines d’informació i la seva facilitat de publicació des de dispositius mòbils permet una immediatesa mai vista fins ara. Per aquest motiu aquesta xarxa s’ha convertit en una de les predilectes de molts periodistes. A Andorra trobem més de 60 professionals de diferents mitjans presents a Twitter.

Tot i ser una font d’informació pels professionals, les xarxes socials també s’han convertit en un altaveu per les persones, les empreses, les associacions i els organismes públics per publicar els seus comunicats i les seves opinions, arribant així de forma directa sense filtres a tothom. També són espais on retrobem formes de “periodisme” ciutadà on s’aboca informació sense control , sense contrastar i sense context. Però la immediatesa que moltes d’elles tenen, fa que la feina dels mitjans de comunicació sigui similar a la dels repartidors de pizza, que han de córrer per intentar lliurar la comanda calenta al client.

És un dels reptes de qualsevol  mitjà de comunicació: com transformar-se per continuar sent atractius i no desaparèixer. Aquests darrers anys hem vist obrir el seu espai digital a gairebé tota la premsa escrita, sigui amb continguts gratuïts o de pagament (paywall). També han aparegut pure players digitals que ja no tenien edicions en paper. Molts d’aquests espais s’han elaborat reproduint el model paper amb la lectura per internet. Però les xarxes socials i internet estan empenyent a canviar la forma d’aquests mitjans de comunicació. Amb l’accés directe a la informació, fluxos RSS personalitzats i  amb eines com Flipboard, ja podem llegir les noticies segons els nostres interessos.

Avui molts d’aquests mitjans són multimèdia, text, so, imatge i vídeo. Estem veient com els mitjans es transformen de forma global per continuar existint. Els continguts també estan canviant, ja que no serveix de res limitar-se a reproduir els comunicats que ja es publiquen directament a internet. Avui una de les claus del futur dels mitjans és oferir als seus internautes continguts pertinents d’investigació, aprofundir en noticies d’interès i aportar opinions rellevants, que han de ser un veritable valor afegit pels consumidors. Aquests continguts han d’estar orientats cada vegada més pels dispositius mòbils, telèfons o tablets.

Contingut multimèdia de qualitat, en mode gratuït (finançat per publicitat) o de pagament (sense publicitat), aquesta serà la clau per generar comparticions, debat i trobar un altaveu en les xarxes socials que permeti arribar més enllà dels consumidors habituals.

Avui, la pregunta ha canviat. Ja no és què ha passat el que espera la gent del periodista. Avui la gent ja sap el què, el periodista només té sentit si sap respondre els perquès.

I la resposta s’espera a la xarxa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s