La petjada ecològica dels emails

Els emails són avui uns elements imprescindibles pel bon funcionament de la nostra societat. S’han substituït amb més o menys d’encaix a tecnologies com el fax, el correu postal, o part de les trucades telefòniques (alguna altra part també substituïda per eines com whatsapp i telegram). El correu electrònic és un dels vestigis de la prehistòria d’Internet, però el fet d’estar desmaterialitzat i viatjar per la fibra òptica o els cables de coure no vol dir que no tingui petjada ecològica.

Amb la pandèmia i l’adopció del teletreball per part de moltes empreses, l’email ha estat clau en el dia a dia de totes les organitzacions, públiques o privades. Tots aquests emails consumeixen energia en diferents etapes, des de la redacció del correu electrònic, el seu transport i el seu emmagatzemament en un servidor.

La tipologia dels emails amb o sense documents adjunts i la mida també influeix en la seva petjada carboni. Hem intentat crear una guia de bones pràctiques per mirar de minimitzar aquest impacte de CO2 i us encoratgem a difondre aquestes bones pràctiques entre els vostres col·laboradors per a mirar, entre tots, de millorar la sostenibilitat de la nostra activitat.

L’enviament d’un email senzill amb poc text, correspon a 1 g de CO2.  Si aquest el guardem un any, arribem fins a 10 g de CO2, i si inclou un arxiu adjunt d’uns 2 Mb hauríem de multiplicar aquesta xifra per 2. Aquests valors s’han de multiplicar pel nombre de destinataris a qui va dirigit el correu. Com ho podeu imaginar, la factura de CO2 puja molt ràpidament.  Adoptar una bona higiene de treball i unes bones pràctiques en l’ús dels emails, ens pot ajudar a reduir-la:

  • Minimitzar la nostra signatura en els emails: Com menys imatges vagin adjuntes molt millor, assegureu-vos que estiguin en un servidor i que no  incloses en l’email. Si aquests correus són interns cap a altres companys de feina, no cal adjuntar la publicitat de l’empresa, i podem reduir la firma a la mínima expressió.
  • Netejar cada setmana la bústia de correu electrònic: No conserveu emails que no siguin importants.
  • Evitar adjuntar arxius molt grans en els emails: Millor que els dipositeu en un espai al Cloud i que tots els destinataris puguin accedir-hi. Aquesta mesura pot reduir en un 50% l’impacte de carboni d’un email.
  • Desactivar l’enviament de notificacions no importants en la vostra bústia de correu, com les de les xarxes socials: Generen un tràfic innecessari. 
  • Evitar els correus per donar les “gràcies” d’un altre correu, els “rebuts”, els “fet”, “bon cap de setmana”, “ok”:  Si n’envieu 5 diaris peseu 1,2 Kg de CO2 cada any. Imagineu que 25.000 treballadors facin el mateix en el vostre país, i ja estem parlant de 30 Tones de CO2 cada any, l’equivalent de 6 voltes al món amb un cotxe dièsel.
  • Dissenyar campanyes d’emailing sostenibles:  Un enviament massiu de correus publicitaris o newsletters a 20.000 clients, amb 2Mb d’arxius adjunts pot representar 400 Kg de CO2.

Fer un bon ús del correu electrònic és important, hem de combinar una comunicació efectiva amb l’eficiència energètica. Realitzar un ús responsable de l’eina i donar una bona imatge de la companyia no és incompatible, i es pot millorar conjuntament aplicant aquestes senzilles mesures molts aspectes com la signatura electrònica, informar de serveis i productes a la web i a les xarxes socials, tenir espais de Cloud més estesos i amb accés per a clients i proveïdors, entre molts altres.

No dubteu en demanar-nos i us ajudarem a reduir la vostra petjada i fer de la vostra empresa un model de sostenibilitat digital.

Fonts: OVOEnergy, SunEarthTools, Statista, SiècleDigital

Un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s