Els canvis recents realitzats per Facebook, en els seus algoritmes per a la difusió orgànica dels posts de les pàgines i els perfils, estan aixecant molta polseguera entre les empreses i els especialistes del SocialMedia. Moltes d’aquestes opinions són negatives, al ser un canvi en les regles del joc fins ara utilitzades i sobretot, perquè en algunes publicacions amb enllaços el reach orgànic ha baixat com a mínim un 40%.
Fent el mateix que s’havia fet fins ara s’arriba a molts menys usuaris, i sembla abocar a la necessitat de pagar Facebook Ads per promocionar les publicacions -que és un dels objectius de Facebook- generar més ingressos-. Però no tot és pagar per publicitar, potser s’ha de reorientar l’estratègia en aquest canal.
Facebook s’ha de transformar en un canal de fidelització i en una eina per crear interaccions i relacions amb els nostres seguidors. Apostant per una estratègia basada en la qualitat del contingut i no tant en la quantitat del mateix o dels fans del canal. I evidentment amb la relació, l’experiència i les emocions que haguem pogut crear amb ells. Facebook ha de ser un canal de recomanació i no de conversió a venda directa.
Tots els professionals que ajudem a definir l’estratègia de les empreses en els canals de les xarxes socials sabem que l’obsessió per tenir més seguidors és un error si només és per satisfer una mètrica, considerada important pels mal anomenats professionals del SocialMedia, i moltes empreses. L’important és tenir seguidors de qualitat que es relacionin amb nosaltres. El canvi impulsat per Facebook per tenir més ingressos -sobretot desprès de cotitzar en borsa- ens està donant la raó als que ja fa temps que creiem en estratègies basades en la qualitat i no en la quantitat, i de proximitat amb els nostres seguidors.
I si Facebook desitgés que féssim les coses bé? El passat 10 d’abril, va anunciar que penalitzaria les pàgines que sol·licitessin explícitament Likes, Shares i Comentaris. Per a ells fer les coses bé també implica que invertim en Ads per promocionar-nos en la seva xarxa. Les empreses han de canviar el seu enfoc en aquest canal, i considerar-lo menys de col·lecció de fans per passar a difondre i generar leads, a més de construir relacions amb altres persones:
- Generar més engagement amb els fans
- Menys publicacions però de més qualitat
- Molta regularitat i constància en les publicacions
- Invertir en contingut
- Utilitzar el Facebook Ads per buscar més interacció i no tant acumular Likes
Per aquest motiu també han de repensar les mètriques utilitzades per mesurar l’èxit, podrien ser aquestes (llista no exhaustiva):
- Nombre de comentaris en les publicacions
- Nombre de m’agrada en les publicacions
- Nombre de comparticions
- Reach orgànic de les publicacions
- Temps entre la publicació del post i la primera interacció.
- Velocitat de les interaccions per hores en les publicacions
- Quantes persones amics dels nostres fans l’han vist i el % que representa
En el món online i en les xarxes socials, com en la vida, hi ha estratègies de curt, mig i llarg termini, depenent de la visió de negoci que tenim i de si volem perdurar en el temps. Des de DIGUI sempre hem cregut que les opcions més adients són les de mig-llarg termini, i són per les quals hem apostat en la nostra pròpia estratègia i en les dels nostres clients. Una aposta basada en la creació de contingut, creació d’una comunitat de persones que interactuen amb la marca, en considerar les xarxes socials com un canal de recomanació i no de venda directa. Així ho hem anat explicant al llarg dels articles d’aquest blog i així ho continuarem fent.
Col·laborem per ajudar-te a definir l’estratègia 2.0?