10 Tendències Social Media per 2013

ipad-crystal-ballQuè serà Trènding Topic durant el 2013? Quines noves aplicacions seran les que captaran l’atenció dels usuaris? Quins canvis, quines novetats tecnològiques ens portarà l’any que tenim tot just a les portes? El futur és indesxifrable, però nosaltres – que som molt vius – ja albirem algunes de les tendències que marcaran el web 2.0 i les xarxes socials.

 1. Les marques utilitzaran més el poder del Boca a Orella, WOM en anglès
  Creiem que el boca a orella depèn principalment d’un factor molt important: la qualitat. Per aquest motiu és molt important entendre el valor real que tenen els prescriptors i la seva qualitat, que combinada amb la qualitat del producte, ens ha de permetre utilitzar les xarxes socials com un altaveu. I que parlin del nostre producte, servei o empresa en positiu.

 2. La mesura del ROI de les inversions online ha de realitzar-se més en conversió que en termes de visibilitat
  La influència no és el mateix que la visibilitat. Hi ha gent influent que és seguida en les seves recomanacions, i hi ha gent visible que pot tenir molta audiència potencial però sols ofereix una exposició sense recomanació. L’interès d’una empresa no s’ha de limitar en el nombre de vegades que el seu missatge ha estat vist. Les mètriques del retorn sobre inversió (ROI) han d’orientar-se a la conversió del seguiment a les xarxes socials en més consultes o en més visites al nostre negoci,  i finalment,  en més vendes o més reserves. El nombre de seguidors i l’audiència potencial estan molt bé però l’augment de les intencions de compra és molt millor.

 3. Les empreses apostaran pels blogs
  Les xarxes socials aporten immediatesa, el contingut caduca molt ràpidament al baixar dins del timeline dels nostres seguidors. El blog és un contenidor d’informació que permet la permanència del contingut que s’hi penja. Aquest contingut, ha de ser de qualitat i ha de difondre coneixements interessants de forma gratuïta. Subscriurem les paraules d’Alfonso Alcantara, al darrer TEDxAndorraLaVella “Sin un blog eres un ‘sin techo digital’, todo el día tirado en las redes sociales”.
  Un alternativa interessant és la d’adreçar-se a bloggers professionals especialitzats en un determinat sector d’activitat. Cada dia més empreses i marques entenen i utilitzen la figura del blogger independent, que treballa de manera professional i publica contingut de qualitat. Aquest analitza realment els productes, i no es limita a ser un autòmat que reprodueix sense dubtar-ho els beneficis exposats en la nota de premsa que acompanyava el producte, oferint veracitat i valor crític.

 4. e-Comerç aparició de nous models
  Des de l’any 2000, amb l’aparició del e-Comerç, teniem els comerços tradicionals, també anomenats “Brick & Mortar” en oposició als 100% online anomenats “Pure Players”. Molts comerços tradicionals han anat descobrint el e-Comerç, i les seves importants perspectives de creixement, però s’han adonat que no és gens fàcil fer-se un lloc, crear notorietat i mantenir una reputació. D’altra banda, els consumidors també han anat aprenent els mecanismes de les compres online, i la navegació en la web, per descobrir que internet pot ser un bon lloc on trobar prop de casa una botiga que ofereixi el producte desitjat a un preu raonable. És el que Google ha anomenat ROPO (Research Online Purchase Offline) o el Web To Store. Davant d’aquests nous comportaments, moltes empreses han entès que han de combinar la presència online i l’oferta local. És un nou comerç multicanal, multiplataforma, web, mòbil, tablets, presencial, xarxes socials també anomenat comerç digital. Aquest model ha estat validat per molts grans distribuidors on es pot fer la comanda online i anar a recollir-la a la botiga. Aquest nou model comercial i econòmic, també és anomenat Click & Collect, es desenvoluparà encara més durant el 2013.

 5. El creixement de Google+
  2013 serà l’any del creixement de Google+. Aquesta xarxa social sovint qualificada com a xarxa social d’usuaris fantasma, aporta cada dia més valor al SEO en el buscador utilitzat per 95% de les cerques a internet. Les seves funcionalitats evolucionen constantment oferint un seguit de recursos molt interessants, superiors als oferts per Facebook, i d’una gran fiabilitat. Pels hotels, restaurants, i  comerços locals permet una integració al 100% amb les eines “hotel finder”, Google maps o streetview de Google, així com amb els altres productes del gegant de Mountain View com youtube.

 6. Més vídeo online, menys TV offline
  Youtube és, des de fa 2 anys, el segon buscador a internet. És un canal a tenir en compte a l’hora de difondre informació i augmentar la presència a internet. Els 800 milions d’usuaris actius a Youtube pugen, cada minut, 72 hores de vídeo a la plataforma. Molts fabricants de material de televisió i ràdio  ja estan comercialitzant productes que permeten la total integració d’internet, les xarxes socials i altres serveis onDemand com Youtube. Aquest tipus d’emissions permeten gaudir, a l’espectador o l’oient, de programes que no ha pogut veure en el moment de la seva difusió; també són molt útils per generar debat entre els espectadors al voltant de temes, emissions, sèries, esdeveniments esportius, en una sola unitat espai/temps independentment de la situació geogràfica.

 7. Twitter una excel·lent plataforma d’atenció al client
  Els clients cada dia tenen menys temps a perdre al telèfon o per email, no volen esperar hores o dies per obtenir una resposta per part d’una empresa. Quan tenen un dubte, un problema o una consulta, fan un Tweet. És molt senzill, per a les empreses o marques, respondre i evitar comentaris negatius, tot mostrant públicament que estan a l’escolta dels seus clients. Si ja es disposa d’un servei d’atenció al client, sumar aquest nou canal no costa ni un cèntim d’euro més.

 8. Alertes en temps real
  Les xarxes socials han demostrat durant els últims anys la seva eficàcia en les alertes en temps real. Serveis com Twitter o Instagram reben molta informació tant en format text com en imatge en el decurs d’esdeveniments importants, com va ser l’Huracà Sandy.  Els volums van superar els màxims registrats fins aleshores -que corresponien a la SuperBowl-. Al 2011, els habitants de Nova York, Boston o Toronto ja van poder saber que s’havia produït un terratrèmol a Virgínia justs uns segons abans  que ells mateixos sentissin l’ona d’expansió sísmica. El 2013 veurem com es multipliquen els serveis d’alerta en temps real de manera global.

 9. Gamification, un factor d’engagement
  Crear i enfortir les relacions amb els clients a través dels jocs o del concursos. Es multiplicaran molt al 2013, tant concursos de fotos en plataformes especialitzades com Instagram o d’altres de jocs online.

 10. Les COoperacions s’incrementaran en les empreses.
  El social media no s’escaparà de la tendència del CO. Durant el 2013 veurem moltes operacions de COmarquèting entre companyies per difondre millor els seus productes i serveis. També serà l’any del creixement del crowdsourcing content, on la nostra audiència i la nostra comunitat, fans i seguidors, ens ajudaran a crear contingut interessant de qualitat i amb molta viralitat.
L’equip de Digui

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s