Les xarxes socials mites i realitats

Quan ens referim a l’activitat de les xarxes socials podem arribar a pensar que parlem una tecnologia relativament recent… i no és ben bé així. Fet i fet, les xarxes socials són inherents a l’ésser humà i s’han anat creant i disgregant amb total naturalitat des de fa milers i milers d’anys.

El que sí és nou, és la manera com hem estat capaços de reproduir les estructures de les xarxes socials que fins fa poc coexistien en l’àmbit social i comunitari, fins a projectar-les a escala virtual i a nivell global.

Avui, ens podem bellugar amb total naturalitat en el marc de xarxes socials verticals, amb una temàtica definida i fins i tot inscrita en el marc d’una comunitat limitada; o ens podem afiliar a xarxes socials horitzontals, sense temàtica especifica i obertes a tots el que vulguin estar-hi presents.

Les xarxes socials a Internet tenen també al seu voltant falsos mites, que molt sovint són alimentats per pseudogurús que s’emparen en un llenguatge complex, en neologismes i altres astúcies per tal que fer creure als neòfits que les coses són molt més complicades del que semblen ( i són en realitat).

A aquests pseudogurús no els preocupa el retorn sobre inversió (ROI), per a ells només compta el nombre de seguidors i fans, i tampoc no tenen en compte la promoció fora de la xarxa. El ROI ja no és cool (està passat de moda) i alguns s’inventen unitats de mesura per no ser comparables als altres. Les xarxes socials, com tot a la vida, han de tenir un retorn sobre la inversió, i més en temps de crisi. Si estàs fent màrqueting social i no tens cap retorn, és que ho estàs fent molt malament.

Una altra gran llegenda és que quan més seguidors i fans tens, millor ho estàs fent. Però tal i com vàrem explicar en un article anterior l’objectiu del social media no és tenir més fans i més seguidors. Avui en dia, per una quantitat ridícula pots comprar comptes fantasma que faran pujar la teva estadística de fans i seguidors, però que poc t’aportaran en la teva estratègia a la xarxa.

En canvi, la clau de l’èxit consisteix en aconseguir, a base d’un cert esforç, fans i seguidors de qualitat que segurament són o acabarant sent clients, i que portaran a conèixer la teva empresa o la teva marca a altres persones.

En aquest context és molt important posar en línia la teva estratègia online amb l’estratègia corporativa i publicar contingut de qualitat d’acord amb la imatge de marca que l’empresa vol projectar. Quan més atractiva sigui la identitat digital de l’empresa i més es correspongui al que busquen els seus fans, millor resposta tindrà.

No volem acabar sense desmuntar un altre dels mites que es fan córrer i que diu que la promoció fora de la xarxa s’ha acabat.

És veritat que cada dia hi ha més persones i empreses connectades, però no es pot obviar que el nostre objectiu és arribar al major nombre de persones possibles, i això passa per estar present en tots els canals possibles. Per això la promoció del producte, de la marca o de l’empresa no només ha d’estar a les xarxes, sinó també,  fora d’elles.

Les xarxes socials online són noves formes de comercialització i promoció per a les empreses.

Tal i com parlàvem l’altre dia,  en l’article, el contingut sí importa, cal crear contingut propi, interessant per als clients, fans i seguidors, evitant ser només uns “curators”, o recomanadors d’informació o productes dels altres.

Com molt sovint fan els pseudogurús de la xarxa,  que ens inunden a diari d’articles d’altri que a hores d’ara ja hem llegit unes quantes vegades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s