Les xarxes socials no son el futur, son el present!

Mirant al futurLes estratègies online de comunicació i de relació amb el client són cada dia més presents en les planificacions comercials i de màrqueting de les empreses, així com en les estratègies globals de les companyies, siguin grans multinacionals o petites i mitjanes empreses. Estem davant d’un nou paradigma a nivell mundial que afecta la forma d’interactuar amb el món, de comunicar i d’informar-se, i on les xarxes socials en són el motor principal en molts i diferents aspectes.

Com a  exemple recent, només cal fer-li una ullada a alguns dels continguts que va desgranar el setè Congrès internacional de Turisme de neu i de muntanya, celebrat a Andorra la setmana passada i dedicat, precisament, a la importància del 2.0 en l’àmbit turístic.

Precisament, en el decurs del Congrés va quedar palès que les xarxes socials han esdevingut un instrument de fidelització i també de personalització per conèixer les inquietuds dels visitants.

Allà es va posar sobre la taula la necessitat de crear comunitats virtuals per a la captació dels visitants abans, durant i després del viatge i per potenciar les destinacions de neu i muntanya.

Com hem anat explicant en articles anteriors, les xarxes socials són un potent instrument de màrqueting que pot difondre qualsevol missatge a una audiència inassolible per a qualsevol altre mitjà. També són un mitjà de comunicació bidireccional amb el client que permet: atendre’l millor, respondre els seus dubtes i establir les bases d’una relació personalitzada. Finalment són una eina de control per saber què diuen de l’empresa o dels seus productes, què fa la competència, i què pensa la gent dels serveis i dels productes en el marc de qualsevol sector d’activitat.

La comunicació online i les xarxes socials no són el futur com alguns semblen creure, són el present, tal i com ho demostra l’atorgament d’un premi Pullitzer a un mitjà 100% online com el Huffington Post.

Aquest canvi cultural és irreversible i s’accelera cada dia que passa. Per primer cop,  l’any 2011, la facturació per publicitat online als Estats-Units va sobrepassar la publicitat feta en suports tradicionals gràcies al gran increment suscitat des de les xarxes socials. Avui, els menors de 34 anys en la majoria de països occidentals passen més temps a Internet i a les xarxes socials que davant la televisió.

Com ja passava fa anys amb les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC), els Estats Units sempre han anat marcant la pauta de la innovació en aquest entorn. Avui, passa el mateix amb les xarxes socials i les tendències online. Aquest fet, ens ha de permetre d’estar al cas de les tendències i de les bones pràctiques que arribaran a casa nostra en uns mesos, mirant d’evitar de cometre els mateixos errors tot destriant el gra de la palla.

Passi el que passi, el que no podem fer en cap cas, és quedar-nos enrere i obviar aquests nous canals de comunicació i d’informació que permeten al client buscar exactament els productes i els serveis que necessita amb la qualitat que exigeix.

La comparació entre serveis o entre productes ha esdevingut més fàcil que mai, i l’opinió dels altres consumidors a la xarxa és un element clau en el moment de decidir. Per això -ara més que mai- cal ser curosos en la qualitat i l’atenció al client ja que avui,  el client agafa la paraula i proclama la seva satisfacció o descontentament amb més facilitat. I no només això. Ho diu i ho fa arribar a una audiència potencial de 3 mil milions de persones gràcies a la viralitat de les xarxes socials.  Tu tries, si vols quedar-te’n al marge.

Un comentari

  1. Andorra necessita gente como vosotras con las ideas muy claras sobre como se debe trabajar con los socials networks hoy en dia. Me parece uno de los mejores articlos que he leido ultimamente sobre el tema. Congrats!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s