La transformació “Amazon” del comerç

Amazon s’ha convertit no només en el referent del comerç electrònic, però també el model a seguir pel comerç en general. El fenomen de “l’Amazonització” eleva les demandes dels consumidors i de la societat als estàndards definits per Amazon.

Què és “l’Amazonització”?

L’amazonització es pot definir com la prioritat absoluta que es dóna a la satisfacció del client sense tenir en compte els impactes negatius en altres actors dels procés de compra.

Prové de la pràctica de l’empresa nord-americana d’exigir a totes les parts implicades en la satisfacció del client (empleats, proveïdors o proveïdors de serveis) que compleixin estrictament les noves normes que marca Amazon:

 • prioritat absoluta per a la satisfacció del client,
 • l’abolició del temps,
 • l’abolició de l’espai,
 • informació perfecta,
 • neutralització del problema de preus
 • i la invisibilitat del comerciant.

El comerç avança, més que mai, cap al servei i la satisfacció del client.

Això és particularment cert en el sector de l’alimentació, on durant els 3 darrers anys, els augments més forts de demandes client, afecten les expectatives relacionades amb el servei i el suport: estar informat, sentir-se segur, sentir-se respectat.

Els consumidors cada vegada estan més a prop dels “millennials” en les seves pràctiques de compra. Després de la crisi de Covid, podem veure un canvi que ha arribat per quedar-se en els mètodes de compra de les diferents generacions.

El criteri “d’estalviar temps” està plebiscitat per totes les generacions. Expressa la necessitat d’un servei de lliurament eficient i d’un servei de transaccions/cobraments ràpid, fins i tot la implementació de l’opció “click & collect”, que permet de recollir les compres realitzades a distancia. 

És cada dia més un comerç a la imatge del comerç d’Amazon amb les exigències dels consumidors als serveis que ofereix Amazon.

Però, encara hi ha vida fora d’Amazon pels comerços

Existeixen estratègies per escapar del domini d’Amazon per ampliar el comerç i fer-lo viure.

10 primers consells per implementar:

 1. Proporcionar una experiència humana, emocional, familiar o personal significativa.
 2. Despertar el cuquet per una caça al tresor amb articles de baix cost i un alt volum de negoci.
 3. Donar als clients l’oportunitat d’incorporar els seus compromisos i valors en el seu acte de consum.
 4. Oferir una experiència col·lectiva, comunitària i ancorada en el territori.
 5. Oferir als vostres clients un connexió emocional amb un comerç de productors/fabricants en lloc de ser un senzill espai de reventa de producte.
 6. Oferir al client experiències socials relacionades amb altres clients, incloses les compres en directe.
 7. Desenvolupar el “Ship from store”, per disposar d’estocs més a prop dels vostres clients i deixar de frustrar els clients amb la manca de disponibilitat del producte en la talla i color desitjada, o amb terminis de lliurament excessivament llargs.
 8. Respondre als desitjos dels clients de protegir el seus enllaços de proximitat mitjançant “Clicks & Collect” i recollides a prop de casa, fins i tot fora de l’horari comercial de la botiga.
 9. Tenir en compte que la “segona mà” és un model econòmic totalment integrat pel client eco-responsable implicat en una economia circular.
 10.  Continuar re-inventant el comerç amb noves formes de seduir els vostres clients…

Cada dia la competència és més dura, s’ha d’utilitzar totes les eines i canals de comunicació per arribar als nostres clients objectius. Vendre per preu, ja no n’hi prou, s’ha treballar en els serveis d’acompanyament que cada dia més reclamem tots.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s