Alternatives per reemplaçar Whatsapp i Facebook Messenger

Whatsapp Signal Telegram

Les noves condicions d’ús de Whatsapp relatives a les dades privades està empenyent molts usuaris a buscar una alternativa als serveis de missatgeria instantània de Facebook.  No serà a partir del 8 de febrer, sinó el 15 de maig, que Facebook començarà a compartir amb finalitats comercials, que fins a la data controlàvem a Whatsapp, com el número de telèfon, la ip, la localització de l’aparell, dades de transaccions, dades de l’aparell telefònic i altres dades no massa clares. Facebook Messenger, ja fa molt temps que comparteix encara més dades dels seus usuaris.

Aquest canvi en la política de dades, que molts ja esperaven després de l’adquisició del servei per Facebook a l’octubre del 2014, ha portat a milers d’usuaris a buscar alternatives de missatgeries. Mirarem d’explicar-vos algunes aplicacions que poden ser interessants.

SIGNAL: L’aplicació recomanada per Edward Snowden

Signal és una aplicació desenvolupada per Signal Foundation i Signal Messenger LLC. És una de les millors alternatives a Whatsapp i Facebook Messenger. 

Primer de tot, funciona sobre les mateixes bases que Whatsapp, i la seva interfície us resultarà molt familiar. Així com les mateixes funcionalitats com enviar i rebre missatges, arxius, fotos, a amics o grups, fer trucades vocals o de vídeo. Fins i tot podeu gestionar els SMS des del servei SIGNAL.

Els programadors de l’app n’han reforçat la confidencialitat, i podeu escollir una opció per fer desaparèixer els missatges després d’un cert temps. Per un altre costat és una aplicació open source amb llicència GPL V3. 

SIGNAL té sobretot una excel·lent reputació de protecció de les dades privades, que ha fet que Edward Snowden i Elon Musk recomanin  utilitzar aquesta missatgeria. Els missatges estan encriptats d’extrem a extrem, ni guardats en servidors, ni sobretot associats a la vostra identitat.

Signal està disponible en iOS, Android, iPadOS, macOS, Windows i Linux.

Telegram : L’app de missatgeria del  govern francès

Telegram té molts adeptes a França des de fa anys. Fins i tot aquesta aplicació està utilitzada per les altes esferes de l’Estat Francès, incloent-hi la Presidència de la República.

Com Signal, Telegram és una alternativa a WhatsApp i Messenger amb molta més seguretat. Les dades també estan encriptades d’extrem a extrem, amb l’ús del protocol MT-Proto. Les claus d’encriptació estan dividides en dues parts per reforçar la seguretat. Telegram explica que aquestes claus no estan guardades en els mateixos servidors que les dades que protegeixen. 

L’ús de Telegram és com les altres aplicacions de missatgeria, amb trucades vocals i des de fa pocs mesos les trucades de vídeo. Disposa d’altres funcionalitats que la fan interessant, com la possibilitat d’intercanviar arxius grans de fins a 1,5 Gb, tenir converses secretes o crear grups de fins a 100.000 convidats. 

Telegram està disponible en iOS, Android, iPadOS, macOS, Windows i Linux.

Wire : Plebiscitada pels experts en seguretat

Wire és una aplicació germano-helvètica creada per Janus Friis, co-creador de Skype. No fugiu, Wire està molt millor dissenyada i segura que el servei de Microsoft.

De fet, aquesta aplicació és una de les més recomanades pels experts en seguretat. Va ser especialment elogiada per Kudelski Security i X41 D-Sec al 2017 i està sotmesa a auditories independents periòdiques per anticipar possibles problemes.

Wire és una aplicació minimalista, clara i fàcil d’utilitzar que ofereix les mateixes funcionalitats que Signal (missatges, trucades de veu i vídeo, enviament de fitxers, etc.).

Originalment pensada pel públic en general, Wire ha pres un gir més professional en els darrers anys. Les ofertes dirigides a empreses permeten accedir a serveis addicionals que apropen Wire a Slack, sempre amb un especial èmfasi en la seguretat de les dades.

Wire està disponible en Android, iOS, Windows, macOS, iPadOS i Linux.

Threema : El petit Suís

Encara menys conegut que Wire, Threema és una de les millors alternatives a WhatsApp. Aquest servei desenvolupat per l’empresa suïssa epònima, inclou tot el paquet tradicional: missatgeria, trucades, vídeo, enviament de fitxers, tot xifrat d’extrem a extrem.

De codi obert des del setembre del 2020, l’aplicació limita al màxim les dades que passen pels servidors. Per reforçar encara més la protecció de les vostres dades, Threema no sol·licita cap identificació, número de telèfon ni altra informació personal.

En iniciar-se, l’aplicació genera un identificador de 8 dígits que podeu compartir amb qualsevol persona que vulgueu mitjançant un codi QR. Les metadades i les adreces IP tampoc no es poden identificar.

Només un inconvenient, Threema és una aplicació de pagament que costa 3,99 euros. Aquest fet limita el seu interès en front a altres alternatives gratuïtes. 

Threema està disponible en iOS i Android. 

Desde DIGUI us podem ajudar a determinar la millor alternativa en funció de l’ús que requeriu d’aquest tipus d’eines, i de l’adopció que els vostres interlocutors. 

2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s