Les 4 F’s del màrqueting online

Sovint s’han dividit els processos de màrqueting en 4 grups que fins ara conformaven el “màrqueting mix” de l’empresa. Aquests són anomenats popularment com les 4 P’s:

 • Product
 • Price
 • Promotion
 • Place

Amb l’aparició dels entorns onLine, avui ja no n’hi ha prou amb aquests factors. Paul Fleming en el seu llibre “Hablemos de Marketing Interactivo” explica que cal afegir 4 dimensions més per a la marca digital. Així doncs, aquí teniu  les 4 F’s del màrqueting onLine:

 • Flux
  És el moviment que fa que els internautes- i potencials consumidors- arribin a la nostra pàgina. Gestionar una marca en un entorn digital ens fa plantejar d’entrada, com atraure i generar notorietat en profit nostre.  A diferència de l’entorn offLine, ja no n’hi prou amb un bon posicionament en un espai comercial. En l’entorn onLine les marques han d’anar a buscar els consumidors amb tècniques com el SEM, el SEO o l’SMM. Has d’anar a buscar els clients i sobresortir entre els més de 1.000 milions de webs. Els altres ho fan, i si tu no ho fas, el teu client no et trobarà.
 • Funcionalitat
  Un cop el teu client potencial aterra en els teus canals onLine ll’operativa ha de ser senzilla, eficient i eficaç. Has de comptar que per cada clic que s’hagi de fer en una pàgina per arribar a una informació o a tancar la compra del producte, perds d’entrada el 20% dels potencials clients. Per aquest motiu, i després de la dificultat d’haver-lo fet arribar fins la teva pàgina en l’etapa del Flux, has de tenir un disseny del punt de venda i/o d’informació que sigui ergonòmic, intuïtiu, senzill i que aporti valor.
 • Feedback
  Has començat una relació amb el teu client i molt sovint no el coneixes prou bé per poder-li oferir els productes que necessita. Per aquest motiu s’ha d’estar a l’escolta i fomentar el diàleg i la participació. Algunes marques internacionals n’ofereixen excel·lents exemples, com la web d’Ikea Hacker que permet als usuaris compartir les creacions que fan a partir dels productes Ikea. Un altre cas d’èxit és Nike amb el programa nikeid que permet la personalització de les sabatilles que vols comprar.
  Aquest feedback et permet també generar noves oportunitats de negoci.  Aixi ho fa Google recollint les cerques de les destinacions de vacances dels seus usuaris per a consolidar-les en el Google Destination Trends,  que finalment ven a cadascuna de les destinacions turístiques, per poder acostar-se als desitjos dels turistes.
 • Fidelització
  Avui, els entorns onLine, i especialment les xarxes socials, permeten desenvolupar comunitats d’usuaris al voltant d’esdeveniments, marques o productes. És una forma de fidelització, que a la vegada facilita el feedback, del que parlàvem fa un paràgraf. És important per a tu que tinguis totes les dades dels teus clients i que els mantinguis implicats per a què siguin més fidels i a la vegada els millors ambaixadors dels teus productes.

Sens dubte, aquestes noves dimensions de les marques digitals en entorns onLine, fan sortir qualsevol empresa de la seva zona de confort. Entendre-les i saber-les aplicar serà el que et permetrà adquirir un avantatge competitiu sostenible i durador en el temps. per això és important, que si no vols dedicar-t’hi a ple temps, busquis l’ajuda de professionals, com digui.ad, que podem assessorar-te i implementar plenament les 4 F’s al teu negoci.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s