Candidats enxarxats

#EG2015

Després de la presentació de les candidatures per a les properes eleccions generals del dia 1 de març, des de DIGUI hem analitzat l’adopció dels nous canals de comunicació per part dels candidats i dels partits polítics. Les diferents formacions que concorren a les urnes han integrat de forma normalitzada l’ús d’aquests canals. Avui, per a cada candidatura hi ha una web o blog, un canal de Twitter i un canal de Facebook.

Analitzant els diferents perfils de les candidatures nacionals i territorials, una primera dada que apareix és que el nombre de candidats presents a Facebook quasi dobla el nombre de candidats presents a Twitter: d’un total de 193 candidats només 61 estan a Twitter (32%) i 119 a Facebook (62%), essent la màxima presència en les llistes nacionals, amb un 37% per Twitter i un 63% per Facebook.

Presència a les xarxes Candidats EG2015
Presència a les xarxes socials candidats #EG2015

Pel que fa als caps de llista,  només dos dels quatre són presents a Twitter o Facebook. Les candidates són més presents tant a Twitter (33%) com a Facebook (65%), per un 31% a Twitter en el cas dels homes i un 60% a facebook.

En el conjunt de les llistes nacionals, els candidats que integren la candidatura d’SDP són els més actius a Twitter, amb un 40% dels candidats presents a la xarxa. La candidatura Junts de la coalició PS, Verds, CI i Independents és la que més utilitza Facebook (82%). En les territorials, DA té més presència a Twitter (43%) i SDP a Facebook (68%).

Comparativament amb les dades de presència a la xarxa de la població andorrana del 2014, els polítics estan percentualment molt més presents a les dues xarxes. Aquest fet també és conseqüència de la presència massiva de comptes de periodistes (95% de presència del col·lectiu) a les dues xarxes.

A l’hora de valorar la presència a les xarxes dels polítics i dels partits que representen, no està de més fer algunes reflexions també importants com, per exemple: el nombre de tuits- i el seu contingut-, el nombre de seguidors versus persones seguides, si aporten continguts propis vs el retuit sistemàtic, i si és un missatge personal o simplement es limita a fer d’altaveu del partit.

Els comptes que els candidats tenen en aquests Canals es converteixen en un altaveu digital que permet fer el salt a la tele, ràdio i premsa escrita, per missatges positius, però també, molt sovint, pot fer que guanyin visibilitat no desitjada per les perles o patinades 2.0.

Si esteu interessats en poder seguir el que diuen a Twitter els candidats, podeu abonar-vos a la llista que ha creat Bernat Escoda https://twitter.com/Bernat_E/lists/eg2015

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s