Putoclics, cal caure en la temptació?

Cada dia en llegiu en els vostres fils d’actualitat del Facebook, del Twitter, dels blogs… Fins i tot quan voleu fugir-ne, us persegueixen en tot moment i ha esdevingut quasi una norma de funcionament per a moltes webs. Parlem dels famosos “clickbaits” o “pescaclics” o com més ens agrada anomenar-los, els Putoclics.

Que és un Putoclic?

Són títols, com hams de pesca amb un bonic esquer, que tenen com a objectiu incitar-nos a apretar en l’enllaç i així atraure’ns a llegir un contingut, mitjançant un element sensacionalista o d’emoció, que molt sovint no té res a veure amb el que busquem i/o  és de qualitat molt baixa. Per donar alguns exemples podeu anar a veure el contingut de les noves generacions de “mitjans d’informació” com Buzzfeed o minutebuzz, que han fet del putoclic el seu fons de comerç per a obtenir més tràfic. 

Perquè el Putoclic és cada dia més popular?

Aquests últims anys, el putoclic o clickbait, ha esdevingut molt popular en les xarxes socials com Facebook, en forma de posts, títols d’articles, tests, jocs en línia o vídeos, que intenten pescar visites i dirigir-les cap a pàgines web.

La senzillesa que té posar en marxa una estratègia editorial basada en el pescaclic, ha estat un factor determinant pel seu ús. No és necessari cap contingut interessant, no cal cap mena d’expertesa o treball de fons en un tema, només cal reprendre alguns temes d’actualitat per readaptar-los produint un missatge viral i generar buzz. Transmetre emocions i generar curiositat permet assolir l’objectiu final del putoclic: Augmentar de forma molt conseqüent les visites, i generar doncs un augment molt significatiu dels ingressos publicitaris de les pàgines. 

Quins són els impactes per a les webs?

L’augment del trànsit cap a les webs augmenta, ràpidament, de forma important, cosa que pot transformar-se en resultats positius, a curt termini. Però d’altra banda aquesta estratègia també pot tenir efectes secundaris greus o molt greus.

Les visites es concentren en pocs dies, i segurament els que hauran picat no hi tornaran. D’altra banda el percentatge de rebots de la web serà important i pot perjudicar-nos de cara al SEO de la pàgina. Tenir moltes visites i sobretot si es queden poc temps i no naveguen en la nostra web, no és un indicador de molta credibilitat. 

Ens estem construint una reputació de poc interessants, de contingut baix de gama editorial, més sensacionalistes que de contingut de qualitat. Aquesta pèssima reputació no passarà desapercebuda pels principals cercadors com Google, i és possible que la web en qüestió acabi al fons del seu algoritme de cerca.

Podem atraure internautes sense fer Putoclic?

Sí, encara es pot atraure internautes sense prostituir-se en el Putoclic. 

S’ha de treballar amb contingut interessant, original i adaptat al nostre públic objectiu. S’ha de pensar com a lector de la nostra web, sense mentir en l’embolcall i proposant un contingut interessant.

Com en molts altres àmbits, hi ha estratègies a curt termini d’especulació i altres a mig i llarg termini per consolidar una bona feina. Els embolcalls són importants, però no cal caure en el Putoclic per pescar seguidors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s