5 Llegendes urbanes i mites de les xarxes socials

Les xarxes socials continuen alimentant un imaginari ben arrelat en la ciutadania, i moltes vegades en alguns professionals de la comunicació. Hi ha algunes llegendes urbanes molt ancorades que hem de desmentir sí o sí.

 

1. Les xarxes socials són gratuïtes

El model de negoci de Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin i en general totes les xarxes socials està basat en la publicitat. L’evolució dels algoritmes fa que l’abast (reach) orgànic de les publicacions sense esponsorització sigui cada dia més reduït. Si voleu ser vistos, heu de passar per caixa i pagar per esponsoritzar els vostres posts. Després heu d’afegir els serveis de les persones que elaboren l’estratègia de comunicació a les xarxes socials i les dels community manager que desenvolupen la tasca al dia a dia.

 

2. Les xarxes socials són eines

Darrere les eines hi ha, primer de tot, professionals que entenen els objectius de l’empresa per traduir-los en una estratègia i uns continguts. Aquests professionals hauran de dominar les eines de producció de contingut, d’escolta activa, de difusió i de reporting per fer un ús eficient i sensible dels diversos canals. Les xarxes socials per elles soles no serveixen de res sense uns cervells al darrere.

 

3. Les xarxes socials, la regla de la immediatesa

Fer créixer una pàgina Linkedin o un compte Instagram corporatiu és una tasca de llarg recorregut. 90% dels continguts publicats han de ser pensats en el marc d’un calendari de publicacions editorials. S’ha d’organitzar el monitoratge de les xarxes per ser reactius en els moments adients, i fins i tot espontanis en casos puntuals. Si confonem rapidesa i precipitació pot ser inútil i nefast.

 

4. Les xarxes socials són senzilles i fàcils

La complexitat és feble per a l’usuari individual que penja les seves fotos “so cute” en el seu mur de Facebook. El responsable de xarxes socials d’una empresa ha de: 

 • desenvolupar una estratègia diferent per cada canal
 • analitzar la competència
 • redactar procediments
 • convèncer la direcció de la bondat del treball que realitza
 • definir una política de continguts
 • formar i sensibilitzar als equips interns de l’empresa
 • gestionar proveïdors de serveis
 • gestionar un pressupost
 • monitorar l’activitat
 • reporting 
 • gestionar les crisis
 • adaptar-se al canvi d’algoritmes de les diferents xarxes

 

5. Les xarxes socials són pels digitals natius

L’expertesa de les xarxes socials necessita un mix de coneixements i de saber estar que no tenen res a veure en ser d’una generació X, Y o millennials. Com per qualsevol altra feina són les competències i les qualitats humanes que fan la diferència.

 

 

Si ens hem deixat algun mite o llegenda urbana per explicar, serà un plaer llegir-vos en els vostres comentaris i debatrem del tema.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s