Els influencers denuncien els falsos influencers

Fake Influencer

Tot es pot comprar a les xarxes socials. Abonats, reach, visualitzacions als vídeos de YouTube, a les Stories d’Instagram o de Facebook, likes, seguidors, comentaris… D’una banda, les immenses granges de clics, més o menys robotitzades, són la part visible d’una economia digital subterrània. D’una altra, molts emprenedors i directors se senten atrets pels influencers, les celebritats de la xarxa que -suposadament- atrauen milers o milions de seguidors reals, per promoure un país, una marca, un producte o una empresa. Però aquest afany de lucre, també ha dut a molts influencers a contractar, sense cap vergonya, veritables exèrcits de seguidors falsos per inflar artificialment les seves estadístiques, falsejant la seva influència real i fent créixer la factura dels seus serveis.

Per fer front a la mala praxis i protegir la seva imatge en el mercat de la publicitat online, un grup d’influencers ha iniciat una campanya improvisada per educar els seus seguidors i identificar els comptes d’infuencers reals. La guerra del fakes influencers a Instagram ha començat.

Simple tendència o lluita real? Als Estats Units aquest combat ja fa mesos que s’albira. A Europa cada dia va agafant més ressò. Al gener d’aquest any es va desfermar una polèmica contra la mala praxis d’una influencer del món del turisme, quan es van fer públics els emails a un hotel de gran luxe de Dublin, en els quals pretenia bescanviar 5 nits en temporada alta per visibilitat en els seus canals de YouTube i d’Instagram. Aquesta demanda va ser contestada amb una negativa per part de l’hoteler i es va viralitzar a les xarxes i els mitjans de comunicació.  

Per desemmascarar els falsos influencers, estan apareixent eines com Hyper Auditor que analitzen la qualitat de l’engagement i dels seguidors, així com la seva evolució.  També neixen comptes Instagram per denunciar aquests perfils falsos com Rends Les Followers o unmondedefakes.

És molt fàcil comprar 20.000 seguidors, però costa molt més obtenir-los de manera natural, publicant continguts d’interès cada dia i fent un treball de fidelització. Per qui contracta els serveis d’un influencer la diferència pot ser abismal: la promoció del contingut publicat no és la mateixa i pot arribar a ser nul·la en cas d’un fals influencer que ha comprat als seus seguidors.

L’objectiu final dels influencers que han decidit denunciar aquestes maneres de fer és la de protegir la seva feina, alertant a les empreses i a les marques que els contracten d’aquestes males praxis que perjudiquen a tothom. Hauríem d’afegir en aquest combat la dissimulació de publicitat o la publicitat oculta, no mencionant expressament en els posts, els vídeos o els Instagrams que publiquen certs influencers, que el seu contingut està esponsoritzat o patrocinat per una marca.

Tot no és rosa ni senzill en el món de la influència online. És per això que sempre és necessari tenir a prop un professional que t’ajudi a distingir els que són reals dels que no ho són, i valorar de manera justa el que poden costar els seus serveis. T’ajudem a abordar correctament l’Ecosistema Digital?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s