Els vídeos són avui una de les principals eines de comunicació a Facebook. Els algoritmes que regeixen la plataforma, afavoreixen els posts que contenen vídeos i els distribueixen a més seguidors que qualsevol altre tipus de contingut. Apareixen a més murs, el que afavoreix la seva viralitat. Però no tots els vídeos tenen el mateix potencial, ni tots tenen el mateix impacte. La dinàmica d’una plataforma social com Facebook, en què la major part dels seus usuaris n’utilitzen la versió mòbil, obliga a adaptar els continguts a aquestes plataformes.
La primera dada en què ens hem de fixar, és el temps mitjà de visionat del vídeo. Aquests darrers anys, hem vist que la tendència ens aboca a consumir continguts ràpids. Sigui quina sigui la seva durada, els usuaris veuen de mitjana entre 10 i 15 segons, i molt rarament van més enllà dels 20 segons. Aquests 20 primers segons, són doncs els més importants i els que s’han de cuidar més. Hi hem de trobar tota la informació rellevant. En particular, els títols de crèdit que molt sovint en altres mitjans de comunicació es troben al final, en el cas de les xarxes socials millor posar-los a l’inici. També cal que aquests primers 20 segons deixin clar de què va el vídeo, donin ganes de seguir mirant i d’intentar enganxar al màxim als espectadors.
L’altra dada important és la durada ideal que ha de tenir un vídeo. Si ja hem vist que mantenim l’atenció de la majoria d’espectadors durant una mitjana de 20 segons, ja podem intuir que serà complicat que un bon nombre arribi fins al final d’un vídeo molt més llarg. L’estadística ens mostra que en un vídeo de 5 minuts, tan sols un 5% dels espectadors arriba fins el final, en un de 2 minuts, només un 10% el mira fins al final, i un vídeo d’1 minut tenim un 30% de retenció fins al final. Així doncs, el vídeo ideal no hauria de superar mai un minut de durada, si no volem perdre massa espectadors pel camí. Si per alguna raó no es pot rebaixar la durada, una bona solució de compromís pot ser la publicació d’un tràiler engrescador a les xarxes socials i penjar-ne el contingut complert a canals com youtube, vimeo o a la vostra web.
Evidentment, sempre és important que el contingut sigui el més atractiu possible, i que estigui en línia amb el públic potencial, però sobretot, cal que el missatge transmès sigui clar, visualment compatible amb dispositius mòbils i que tingui una bona qualitat d’imatge. Això vol dir: utilitzar al màxim l’alta definició, amb plans curts i pròxims, un muntatge dinàmic i un àudio potent.
Si seguiu aquestes recomanacions, estem segurs que millorareu notablement els resultats dels vostres vídeos a Facebook, i generareu més minuts de visualització de les vostres promocions.