7 Tendències a les Xarxes socials per 2017

2017 és un any que ha començat amb molta activitat a les xarxes i amb l’actualitat molt present. A Twitter, les piulades de Donald Trump marquen quotidianament l’actualitat, i les eleccions o els debats polítics de molts països del nostre entorn també es viuen intensament a les xarxes. Cada dia més, aquest món que s’anomenava noves tecnologies o 2.0 s’ha integrat al dia a dia de tothom.  Et volem presentar algunes de les grans tendències que arriben amb el 2017. No són exhaustives, i pots dir-hi la teva, com sempre, mitjançant els comentaris.

1. Les Xarxes Socials ja són part de la teva identitat.

 

Des del mes de desembre del 2016, els Estats Units demanen que facilitis la identificació dels teus comptes Facebook, Instagram i Twitter per entrar al país. Aquesta pràctica serà cada cop més habitual i segurament en 2 o 3 anys, països europeus i asiàtics t’ho demanaran també. Moltes empreses en els processos de selecció treballen per veure la teva identitat digital. Amb el reconeixement facial en fotos i vídeos, la teva identitat “digital” ja és indissociable de la teva identitat “real”. Ja podem parlar d’identitat 3.0 (2.0 + 1.0)

2. Una Web Social Visual per davant de tot.

El 2017, el volum de fotos i vídeos compartit a les xarxes socials continuarà augmentant inexorablement. El desenvolupament dels Live Vídeos, l’èxit de Snapchat, el perfeccionament dels smartphones i de les connexions d’alta velocitat, fan que cada dia els internautes comparteixin més i més formats visuals.

Un estudi de  KPCB Internet Trends ens informa que l’increment de les comparticions d’aquest tipus de continguts va augmentar un 65% l’any 2015, i que la tendència ha anat en augment. A més, en un 80% de les imatges apareix una marca que no ha estat mencionada en el text que acompanya.

El vídeo comença a ser predominant en tots els canals socials, el 50% dels usuaris de Facebook, un 40% dels usuaris d’Instagram i Snapchat, i el 30% dels de Twitter miren més d’un vídeo cada dia. Amb l’èxit de Youtube entre els més joves -i els no tant joves- potser la propera generació ja no mirarà la televisió.

3. La caça de les “Fake News” s’organitza.

Les eleccions americanes van posar sobre la taula el problema de les notícies falses, que repetides i compartides a les xarxes socials acaben semblant veritats. En l’era de la “postveritat”, els actors de les xarxes socials i del món Internet s’estan associant per verificar la veracitat de les informacions que s’hi publiquen. D’altra banda grups d’usuaris també ho fan per alertar de les “fakes news”. S’ha tornat crucial educar els ciutadans per poder contrastar, verificar i diferenciar la versemblança de les informacions que apareixen a Internet.

4. Els micro-influencers guanyen credibilitat i cada dia tenen més influència.

El món dels influencers a les xarxes també està en plena revolució. Si ja havíem vist que les “celebrities” guanyen la partida a certs youtubers professionals, ara veiem que els que són especialistes de nínxols específics, amb menys de 100.000 seguidors i, molt sovint, fins i tot menys de 10.000, són tant o més escoltats que els grans “influencers” generalistes. Un estudi de Markely mostra que a Instagram els comptes d’entre 1.000 i 10.000 seguidors tenen deu vegades més m’agrada i comentaris en proporció que comptes amb més de 10 Milions de seguidors. El fenomen també és important en l’àmbit local o regional.

5. Les inversions de les empreses en els entorns digitals i les xarxes socials augmenten.

Durant el 2016, per primera vegada, les inversions publicitàries en el món digital van ser més importants que en la televisió, amb un 30% de les inversions publicitàries en el món digital contra el 29,7% en la televisió durant el 1r semestre del 2016.

37% dels responsables de màrqueting creuen que les inversions en el món digital representaran un 75% dels seus pressupostos en els propers 5 anys (Font: Accenture Interactive). I en aquests pressupostos, les xarxes socials haurien de representar un 20,9% del pressupost de màrqueting pels propers 5 anys.

6. Els objectes connectats us parlen en les xarxes socials.

Ja reps notificacions de mitjans de comunicació com el Bondia, el Diari d’Andorra, el Periòdic, Le Monde, Liberation, El País o La Vanguardia, en els teus comptes socials. Ben aviat qui t’enviarà notificacions seran els objectes quotidians com el cotxe, la nevera, la màquina de rentar o la cafetera.  És una tendència que ha començat amb els objectes connectats vinculats a l’àmbit de la salut o que serveixen per mesurar l’activitat física i que s’anirà estenent a tots els aparells amb qui ens relacionem diàriament.

7. Les emoticones arriben en massa.

Facebook i Twitter van apostar amb força per les emoticones a les seves plataformes. I aquestes han estat adoptades massivament pels usuaris. Cada dia són més presents en les comunicacions tant en mòbil com en sobretaula i ja són un element de comunicació important que s’ha d’entendre i que no es pot obviar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s