Gira il mondo, gira

Les xarxes socials, com tot a la vida, neixen, evolucionen i es transformen fins que deixen de ser d’utilitat. Això mateix és el que viuen aquests dies dues de les grans xarxes socials: Facebook i Twitter que, a poc a poc, han anat evolucionant, i avui, poc tenen a veure amb aquelles xarxes que tímidament van arribar a casa nostra per oferir-nos un espai més o menys íntim on bescanviar opinions i fotografies.

Els dos serveis estan canviant per oferir-nos avui un servei molt més gran i global. Certs indicis ens porten a creure que han arribat als seus límits com a xarxes socials: Han passat de ser uns espais on trobar-se amb els amics i on compartir experiències… a voler transformar-se en espais de comunicació de masses: espais web multimèdia, on els usuaris tenen tendència a compartir molt menys sobre la seva vida personal –original sharing com l’anomenen a Facebook- i comparteixen molts més articles i informacions que han anat trobant en el núvol, tal i com explicava The Information.

A poc a poc ens hem adonat que compartir les fotos dels fills, de les vacances, els missatges subliminals destinats a amors més o menys platònics, és com compartir aquesta informació amb tot l’univers. A més, l’evolució dels algoritmes privilegien les mal anomenades “promocions” -que només són anuncis en mode push-, i les informacions pertinents que generalment es corresponen a posts o tuits de grans comptes, amb centenars de comparticions o likes. Cada dia més, Facebook i Twitter són grans portals personalitzats oberts al món, on s’hi va a buscar informació i notícies, com també ho pot ser Google, que fa temps que ha deixat de ser un motor de recerca per esdevenir un portal d’informació multimèdia.

Les properes versions de Facebook  per a mòbils s’assemblaran més a fils d’actualitat com ho és ara Twitter o Google News. Els directius de les companyies fa anys que tenen clar que els seus serveis no seran només rendibles amb les publicacions dels usuaris. Per aquest motiu han anat preparant aquest canvi radical, de forma discreta, però agressiva. Han transformat tranquil·lament una xarxa social  en un servei molt menys personal de portal personalitzat d’informació. Els serveis deixaran les comparticions i els m’agrada dels teus amics en un 2n pla, per focalitzar-se en l’actualitat i les informacions en temps real. Un dels exemples recents més important és l’adquisició per part de Twitter dels drets de retransmissió dels partits de NFL dels dijous a la nit via Streaming a nivell global.

D’altra banda van apareixent noves plataformes que cada vegada actuen més com  a xarxes socials de facto,  de les quals 3 ja pertanyen a Facebook –Instagram, Whatsapp, Facebook Messenger- i la 4ª – i encara independent- Snapchat. Aquestes són, stricto sensu, les xarxes socials on la gent comparteix fotos, vídeos i dades personals, en entorns més pròxims i de forma més confidencial -almenys pel que fa a les xarxes de missatgeria com Whatsapp i Facebook Messenger-. Facebook, tot i les burles inicials, ha demostrat tenir un 6è sentit molt afilat a l’adquirir dues de les plataformes més dinàmiques -Instagram i Whatsapp- per 1.000 milions i 22.000 milions de dòlars respectivament. Ja veurem si la recentment comprada Oculus VR, de realitat virtual, no es transforma també en la plataforma clau de les xarxes socials del futur.

Tenint en compte les evolucions que es van produint, cap empresa no es pot permetre el luxe de no ser-hi en els canals d’informació ni de donar l’esquena a les xarxes socials, ja que necessita fer arribar, als seus potencials clients, informacions valuoses sobre els seus productes i serveis. Vols que t’ajudem?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s