Fem un “Kit Kat” d’Internet?

Desconnectar-se dels entorns online és cada cop més difícil com a conseqüència del creixement del nombre de dispositius tant en el món professional com en el personal. Concentrar-se és un repte per culpa dels smartphones amb les seves vibracions i notificacions constants i sovint impertinents. Els ordinadors ocupen un lloc particular en les nostres vides i ens permeten aïllar-nos de l’entorn i acostar-nos al món simultàniament, encara que pugui semblar contradictori. Qui no ha tingut mai la sensació d’estar saturat després de l’ús perllongat d’aquestes eines, o després de moltes hores amb els ulls fixos en una pantalla?

Davant la invasió d’Internet a les nostres vides, hi ha qui es planteja fer una cura de desintoxicació digital o digital detox. El digital detox ve a ser una desconnexió més o menys llarga de tot el món online i dels dispositius associats. Sembla una decisió que va en contra de les tendències establertes, en un temps on es percep Internet com un servei fonamental, com poden ser l’aigua o l’electricitat. El trasvassament, cada dia més gran, de la vida professional per sobre de l’àmbit personal -allò de les fronteres líquides-, així com la saturació de missatges publicitaris en tots el canals, incentiva a moltes persones a voler limitar l’ús de les noves tecnologies perquè sigui més raonable en el seu dia a dia, i torni de nou a ser una experiència equilibrada i de qualitat.

Una oportunitat per a les empreses?

El digital detox, representa una oportunitat -de negoci- real per a les empreses. Proposant diferents estratègies i preses de contacte graduals, per donar resposta a aquestes persones. Oferint experiències més o menys llargues sense connectivitat,  per tornar a la “vida real” o “vida 1.0” com l’anomenen molts.

També es poden proposar noves ofertes de dispositius que permetin consumir Internet d’una forma menys intrusiva i més a demanda. L’agència de Turisme Suïssa (Swiss Tourism) ja va proposar, l’any 2011, vacances desconnectades del món 2.0 per poder retrobar-se amb la natura i les persones. Kit Kat ha creat a Amsterdam espais sense wifi, ni cobertura 3/4G, amb el nom de “Have a break”, tal i com proclama el conegut eslògan de la marca de xocolatines. Lego també està treballant diverses estratègies vinculades als seus productes per prevenir la hiperconnexió entre els infants.

El digital detox no és només la desconnexió de les persones d’Internet i de les xarxes socials. És una invitació per a les empreses i les marques per tornar a pensar en la freqüència de contacte que necessiten i volen els clients, els proveïdors i els empleats en el món online. Potser caldria començar a comunicar menys sovint, però de forma més adaptada a la demanda dels clients. Una comunicació més subtil, no fent tanta publicitat emergent. Aportar valor afegit real als clients és a la llarga,  molt més eficaç que una campanya intensiva que genera cansament i un cert rebuig per la seva capacitat intrusiva.

I com no, si decidiu muntar un negoci per ajudar a les persones a desconnectar d’Internet, la promoció de l’experiència l’heu de fer online, a les xarxes socials,  on hi són tots els vostres clients potencials…això sí!  amb moderació!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s