
La utilització de les noves tecnologies i, en particular, de les aplicacions per a mòbil, són un dels grans temes que s’ha tractat, aquest dies, en el congrés mundial de Turisme de neu i muntanya.
Les regles del màrqueting tradicional han evolucionat amb l’aparició d’Internet i de les xarxes socials.
Actualment, ja són moltes les destinacions que han apostat per les xarxes socials com a canals de promoció, és el que es coneix com a màrqueting social.
Aquests canals bidireccionals permeten mantenir converses amb els clients, convertir l’audiència en col·laboradora de la nostra comunicació i, al mateix temps, fidelitzar-la.
Aquesta transformació del màrqueting tradicional ha aportat molts avantatges; un dels més importants és la segmentació.
Així com amb les campanyes tradicionals hi havia poques possibilitats de segmentar profundament, les xarxes socials permeten una sofisticació important en aquest camp: es pot segmentar per país, edat, sexe, aficions, etc., i, per tant, afinar molt més en els objectius de comunicació.
Per altra banda, el retorn de la inversió és més mesurable, ja que existeix una gran quantitat d’eines que permet avaluar de forma concreta els resultats de les campanyes.
Finalment, i en general, el cost d’aquest tipus de campanyes és inferior al de les campanyes tradicionals.
La teoria la tenim clara, i les múltiples possibilitats de difusió i de – fins i tot – implicació per part de la ciutadania són un fet.
De moment però tot el que s’ha fet fins ara no ha estat més que un tímid intent que de moment es queda en això. En intent.
El proper Congrés mundial de turisme de neu i de muntanya serà el 2016 a Sant Julià de Lòria. Però per això encara queden molts dies, i molta feina a fer. Que ja ho diuen, ningú és perfecte.