Gadgets, xarxa i privacitat

Wearable TechnologyLlegim aquests dies les notícies que arriben del congrés mundial de telefonia que es fa a Barcelona i ens adonem que per molt que correm sempre hi haurà algú que vagi dues passes més endavant: imaginant, dissenyant, construint prototips i fins i tot vivint de ple la vida del futur abans que no arribi.

Una vida plena de gadgets que ens diuen que el nostre mòbil de darrera generació ja és un estri obsolet. Propostes que ens parlen d’ulleres amb pantalles integrades, de connexions subcutànies, de connectivitat global. Polseres que ens mesuren els batecs del cor, la nostra temperatura corporal, les passes que hem recorregut i que estan enllaçades a altres dispositius mòbils.

El gran germà d’Orwell ja fa dies que ha quedat desfasat, i la problemàtica de la privadesa de la informació és realment d’actualitat.

Sempre hi haurà algú que tindrà el poder i les ganes de voler mirar dins el teu cervell, o dins el teu dispositiu de dades. I nosaltres, som prou confiats com per oblidar-ho. Que estem exposats, que el que fas públic a les xarxes està a l’abast de tothom, sense gaire esforç.

Però no cal ser alarmista ni defugir dels avenços tecnològics.

Les coses no són bones ni dolentes sense més. Depèn- com tot- de l’ús que s’en fa i de la finalitat per la qual s’hagi dissenyat.

Podem fer de ramat atrapat en el candy crash o el farmville, o podem convertir la xarxa en una teranyina global a favor d’un nou sistema. Per denunciar el que no funciona, per construir bases noves de convivència, per desfer les diferències socials i econòmiques entre pobles, per preservar cultures, per millorar a nivell empresarial la nostra organització, els nostres productes o els nostres serveis. Per difondre valors, idees, noves pràctiques. Per educar ensenyar i aprendre.

Al final, fer d’ovella o de llop no depèn del 3G, el 4G o altres noves tecnologies, sinó de les ganes de complicar-se la vida que tinguem tots.. i solen ser poques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s