Xina un mercat online a dimensió del país

Xina MòbilEl mercat xinès online és un mercat en plena expansió amb un creixement exponencial. S’estima que la via online ha esdevingut el mitjà de comunicació més influent de la Xina, amb uns 564 milions d’internautes comptabilitazats a finals de l’any 2012.

Els serveis de social network han eclosionat aquests darrers anys, gràcies també a la concepció xinesa que l’online és una extensió virtual del seu Guanxi (relacions entre persones). Si bé les xarxes socials més utilitzades a nivell global són Facebook, Twitter, Youtube, LinkedIn i Google, a la Xina, aquestes xarxes, que nosaltres utilitzem diàriament, són a penes conegudes i tenen una utilització molt inferior a la de les xarxes autòctones.

Algunes de les plataformes de social media xineses tenen dades espectaculars comparables totes soles a les de la resta del món. Per exemple Tecent’s QQ i Qzone sobrepassen els 1.000 milions d’usuaris. Aquestes plataformes permeten tenir blogs, compartir fotos i són molt similars a MSN o Myspace.

Sina Wiebo- el Twitter xinès- té a la Xina tants usuaris com Twitter a nivell mundial, és a dir uns 500 milions, tot i què amb una activitat inferior diària a Twitter: uns 50 milions d’usuaris diaris actius per Weibo contra els 170 milions de Twitter. (Dades de l’estudi de la Hong Kong University)

Youku l’equivalent del Youtube xinès, compta amb serveis de vídeo on demand i més de 300 milions d’usuaris actius. Jiepang el servei equivalent al Foursquare anuncia uns 3 milions d’usuaris quedant molt per darrera del servei occidental. Finalment Renren, el Facebook xinès comptava a 31 de desembre del 2012 amb uns 178 milions d’usuaris.

Un dels grans acceleradors d’aquest creixement ha estat l’smartphone, quasi 1 bilió de xinesos s’han connectat a Internet mitjançant el mòbil durant el 2012. El creixement de mComerç (comerç en mobilitat)  és molt més ràpid que el eComerç a partir d’un PC.

Als xinesos els agrada molt demanar opinions i comparar els productes i serveis online. No dubten en particpar en fòrums o consultar a Key Opinion Leaders (KOL) per aclarir dubtes. El màrqueting per boca a orella (WOM) és una eina molt utilitzada per les marques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s