La comoditat pot ser insegura: aplicacions connectades

1984Circula un acudit per la xarxa que diu que Google no és més que un invent de la CIA per facilitar-li la feina bruta. No sabem si és alguna cosa més que una broma, però el cert és que amb el pas dels dies les xarxes saben cada cop més coses de nosaltres.

Unes dades que hem de ser conscients que compartim i amb qui les vinculem. Ho explica Marc Torrano en el següent post.

Els dispositius mòbils i les seves aplicacions han canviat la nostra manera de viure i de gaudir l’oci. La connectivitat que ens aporten, afegida a la possibilitat de compartir tot allò que fem a les xarxes socials, fa que el nostre telèfon es converteixi en el forat del pany per on ens deixem espiar. Fotografiar el menú d’un restaurant, escoltar música o fer checkin al cinema són accions que portem a terme amb aplicacions del nostre telèfon intel·ligent, i que moltes vegades connectem amb el nostre perfil de Facebook o Twitter. Però… és segur fer això? I no em refereixo (només) a que la gent sap on som i què fem en aquell moment.

Cada cop trobem xarxes socials més segmentades (de fotografia, de viatges, de mascotes…), tot i que algunes de les coses que fem allà també ens ve de gust compartirles amb els amics que tenim a d’altres més genèriques. És llavors quan decidim connectar les dues, per facilitar-nos més “la feina” i no haver d’actualitzar la nostra activitat a totes una a una. Però, sabem realment quina informació estem autoritzant a compartir? Aquí tenim un exemple de què passa quan vinculem TripAdvisor amb Facebook.

FB-TA

Érem conscients quan vam vincular ambdues xarxes socials que estàvem donant accés a la nostra formació acadèmica i la vida laboral que compartim a Facebook? I les de les nostres amistats? Per aquesta raó és convenient revisar de tant en tant quines aplicacions tenim vinculades i a quines dades tenen accés. Poden ser de tot tipus: jocs que permeten compartir les puntuacions aconseguides, portals de venda de tickets d’espectacles que t’animen a fer una piulada, campanyes que utilitzen la lectura d’un codi QR i que et proposen notificar la troballa als teus amics…

Controlar les aplicacions que tenen accés a publicar a les nostres xarxes socials és quelcom essencial per mantenir la nostra privadesa i, de retruc, poder estar més segurs de que ningú publica res en nom nostre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s