Klaatu Barada Nikto: hashtags i trending tòpics

Robot Gort - Klaatu Barada Nikto -Ni les pel·lícules de ciència ficció, ni els còmics més agosarats tenen entre els seus poders salvar-nos d’una relliscada a Twitter. Però tenim prou eines per defensar-nos de caure en el parany de ser un trending tòpic desafortunat. Estem convençuts que a David Bisbal li aniria molt bé llegir aquest article de Josep Bargalló.

[Texto en castellano]

Klaatu Barada Nikto és una famosa frase “friki” procedent d’un clàssic de la ciència ficció de 1951 “Ultimàtum a la terra”. Klaatu es refereix a l’alienígena humanoïde protagonista del film. Klaatu fa que Helen, la noia protagonista del film, memoritzi aquesta frase com a clau per aturar el superpoderòs robot GORT, arma absoluta capaç de destruir la terra.

Segur que a les xarxes socials molts trobarien útil trobar la frase clau per aturar el rebombori d’un determinat tema que els perjudica. En casos com els d’Olvido Hormigos n’estic convençut que donarien el que fos per saber-la https://twitter.com/el_pais/statuses/243959293928407042 .

Abans es deia que una notícia “corria com la pòlvora” avui es diu que es “trending topic”, l o bé que és un “viral”.

El punt d’encesa de la pòlvora pot ser un “hashtag” a twitter. Un hashtag és una paraula clau precedida del simbol “hash” # que es converteix en punt de referència pels buscadors.

Aquesta paraula, frase o tema que acaba multiplicant-se més que els altres es converteix en un trending topic. En idioma analògic seria el “ràdio macuto”: la tafaneria de moda o el tema del que tothom en parla.

Els Trending topic són a vegades el resultat d’esforços premeditats de fans de determinats famosos o manipulacions interessades i molt ben organitzades d’empreses, partits i “homes de negre”.

Conscients d’aquest problema, a twitter han modificat l’algoritme de tendències a fi d’evitar ( en la mesura del que això és possible) manipulacions malintencionades.

Malgrat això, és bastant possible que per exemple David Bisbal es penedís d’unes desafortunades declaracions que va fer durant les revoltes d’Egipte, i que es van convertir en un viral #turismobisbal que el feia aparèixer com un babau superficial.

Que jo sàpiga la frase clau “Klaatu barada Nikto” no funciona un cop la metxa ja ha estat encesa, per això és important per a les empreses (o particulars) preocupades per la seva imatge a les xarxes que tinguin molta cura amb la seva estratègia de comunicació. Una bona forma d’evitar “relliscades digitals”, és estudiar seriosament què es publica i/o com es respon davant d’aquestes situacions potencialment compromeses.

En aquest sentit hi ha empreses i professionals especialitzats en aquesta mena de qüestions que poden garantir almenys que la presència de l’empresa a la xarxa donarà resposta als criteris d’imatge i coherència professional.

Si no, els còmics de “Largo Winch” ens proposen una altra solució: la societat de les tres harmonies, té una frase clau que permetrà que tota la màfia xinesa es posi immediatament al nostre servei.

La frase en qüestió és: “quiero ver lo que ven los tres ojos de los guardianes del Tao”. Personalment no m´atreveixo a emprar-la al restaurant xinès del barri perquè no em sento còmode devent favors a les tríades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s