El “detector de Zombis” esta de moda

Don Hankins @Flickr.com
Don Hankins @Flickr.com

Zombis amb inquietuds existencials

En Josep Bargallo esta molt preocupat per la presència de Zombis en les xarxes socials, en aquesta nova entrada ens facilita les eines per detectar Zombis en els nostres comptes. El teu compte és un cau de Zombis ?

[Versión en Castellano]

Segons la viquipèdia, un zombi és un cadaver que torna a la vida a travès de manipulacions  místiques com la bruixeria. En temps moderns, el terme zombi s’aplica a un “no mort” en les pel.licules de terror derivades del film de 1968 “la noche de los muertos vivientes” de George A. Romero.

En el món de la informática, un ordinador zombi és un ordinador que desprès d’haver estat infectat per algun tipus de programa maliciós anomenat malware, pot ser utilitzat per una tercera persona per executar activitats hostils cap a d’altres ordinadors o servidors informàtics  (spam, infeccions amb virus, atacs informàtics…).

A les xarxes socials també es fa servir aquest terme procedent de la màgia vudú per definir falsos seguidors de twitter o “amics” de facebook, que no són reals, sinó que han estat creats per empreses especialitzades amb finalitat política i/o comercial.

Detectar els usuaris “zombis” d’un compte twitter o facebook ha esdevingut una activitat de moda arrel d’un reportatge del diari “The New York Times” que qüestionava un dels sil·logismes més repetit en l’era de les xarxes socials:  “quan més seguidors de twitter tens, més popular ets.”.

Així doncs, com a conseqüència d’aquest escrutini periodístic, el secret pitjor guardat de twitter sortia a la llum: molts dels seguidors de celebritats o polítics són en realitat comptes fantasma o “zombis” gestionats per empreses que els condueixen en massa a través d’un software.

L’empresa Status People ha desenvolupat un auténtic “detector de zombis“  anomenat “fake follower check”  http://fakers.statuspeople.com/  què s’ha aplicat a diversos comptes coneguts pel seu elevat nombre de seguidors.

Així hem sabut que la persona amb més seguidors a twitter Lady Gaga, amb 29 milions de followers, tindria un 71% de seguidors “zombis”. El president Obama, amb 19 milions de seguidors, seria el polític preferit dels “no morts” amb un 70% de seguidors.

Immediatament l’eina de Status people ha generat força repercusió mediàtica. El diari The Guardian l’ha emprat per treure a la llum que només el 29% dels seguidors del futbolista Wayne Rooney són reals i que sols ho són el 32% dels de David Cameron.

La revista Forbes, fent servir l’eina, ha publicat un rànquing complert dels “favorits dels morts vivents”.

Com qualsevol tecnologia, l’eficàcia de l’eina pot ser qüestionada, el que no es pot qüestionar és l’existència del fenomen, que al cap i a la fi és inherent a las xarxes socials.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s