En el Social Media el disseny també és important. Quan s’estableix una estratègia de visibilitat a les xarxes socials és necessari dedicar una atenció especial a la construcció visual de la marca. La clau d’un bon “disseny social” no es troba tant en la selecció d’un logo espectacular o en la combinació de tipografies ‘supercool’ sinó en la consistència dels elements que la representen.
Que la mateixa marca arribi a presentar un aspecte coordinat en totes les xarxes on ens plantegem tenir presència, és decisiu per facilitar la interacció amb els usuaris, tal i com vàrem explicar en un article anterior fent referència al TimeLine de Facebook. El contrari seria viatjar en el millor cotxe del món en una carretera mal senyalitzada: no ens permetrà gaudir del plaer de conduir si hem d’estar pendents de no perdre’ns. Potser un espai coherent i coordinat mai guanyarà un premi de disseny, però complirà l’objectiu de facilitar a l’usuari accedir sense dificultats al contingut de destí -que fet i fet és del que es tracta-.
Aquest disseny ha d’estar en consonància amb la personalitat, els valors, que volem transmetre. Aquest disseny no ha d’ocultar el contingut que volem difondre ni complicar la navegació de l’internauta. De vegades, seguir aquell conegudíssim lema popularitzat per l’arquitecte Mies van der Rohe de “Menys és més”, pot ser un excel·lent punt de partida per tenir un disseny que mostri la imatge que volem projectar, i és que més complexe no vol dir, en cap cas, més efectiu.
Interesants reflexions. especialmente el simil del cotxe de luxe i plaer de conduir.
Gràcies Fran!