Com LinkedIn ha esdevingut l’infern de l’Engagement artificial

Fa mesos que tots constatem que per guanyar audiència l’experiència d’usuari a LinkedIn s’ha anat degradant.  Ho haguérem pogut resumir en una línia, peró ens hem estimat més que féssiu un scroll per llegir tot l’article 👇🏼

Dels links en comentaris al doble clic per fer saltar el dofí

Perquè una xarxa social “professional”, que es defineix com la més gran xarxa social professional del món, ha arribat en aquest nivell. Com és que proposa continguts de baixa qualitat?

Des de fa moltes setmanes veiem tot tipus d’estratègies per augmentar artificialment l’engagement en els continguts publicats. Aquestes estratègies són molt creatives, però més pròpies de l’entreteniment de Facebook. Aquí en teniu alguns exemples:

  • Fer un doble clic per veure un dofí saltar. Fas el doble clic en la imatge i ja has posat un m’agrada, i [spoiler] el dofí no el veuràs mai saltar.
  • Una variant del mateix tipus, fer un m’agrada si veus el goril·la que s’amaga en la foto.
  • Fer un clic sobre Bravo si busques feina, sobre m’agrada si ofereixes feina: Per molt que busquem, no trobem un motiu per fer clic sobre Interessant.
  • Ficar el link del post en un comentari, és massa fàcil posar-lo en el post publicat.
  • Comentar si estàs interessat en rebre un super contingut sobre el tema. Ara per rebre un llibre blanc, ja no cal fer una inscripció, alguns volen un comentari i la inscripció.
  • Més enllà del contingut, la forma de publicar també influeix. Molts posen una frase curta a l’inici, amb uns quants salts de línia fins a l’aparició del “Llegir més”, el motiu és obligar-te a clicar i així augmentar les interaccions que monitora Linkedin.

LinkedIn s’ha transformat en un Facebook sense proteccions

En aquesta degradació evident de l’experiència d’usuari, els culpables són LinkedIn i els que publiquen aquest tipus de continguts. Els que interactuen amb aquestes publicacions són víctimes i actors col·laterals d’aquestes formes poc recomanables.

L’ineficàcia dels algoritmes de LinkedIn

Els algoritmes de la xarxa social són una part molt important del problema. Si LinkedIn sembla el Facebook del 2015, és culpa de la “xarxa social professional més gran del món” que no ha aconseguit lluitar contra aquests procediments, amb algoritmes eficaços i eficients.  Facebook ho va aconseguir, evolucionant els seus algoritmes. 

Els actors que miren massa les mètriques de vanitat 

Els que volen optimitzar les seves publicacions amb aquests procediments són també part important del problema. Apliquen aquestes tècniques per inflar el seu engagement sense pensar massa en l’eficàcia de les mateixes pel seu negoci. Volen concentrar-se sobre les mètriques de vanitat, però obtenir milers de m’agrada per veure un goril·la no ha generat mai un sol euro en el negoci. Ans al contrari, pot perjudicar la reputació de l’empresa. 

Els pods LinkedIn, l’últim grau de l’engagement artificial

En alguns casos, els que busquen la visibilitat van més lluny per enganyar els algoritmes. Es reagrupen i comenten amb frenesia els posts dels amics del grup, com més ràpidament possible després de la publicació, sigui manualment o automàticament. Aquest fenomen dels pods LinkedIn és una pandèmia que encara estira més cap a baix la qualitat dels continguts.

Els usuaris, les víctimes que poden reaccionar

Els usuaris que interactuen amb aquestes publicacions són la gasolina que alimenta els « growth hackers ». Aquests usuaris són les primeres víctimes d’aquestes tècniques. Els usuaris interessats en certs continguts tenen excusa, però els que volen fer saltar el dofí no gaire. Però uns i altres poden canviar les coses, ajuden als que publiquen continguts interessants, i denunciant les males pràctiques a LinkedIn, amb les opcions que proposen en els 3 puntets a dalt a la dreta de la publicació.

Una altra acció a tenir en compte és la de revisar de tant en tant la llista de persones que seguim, eliminant les que volen inflar un ego desmesurat amb més engagement que experiència usuari, o premiant amb més clics els que publiquen contingut interessant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s