Aprofitem les eleccions comunals d’Andorra per veure quines bones pràctiques cal promoure a les xarxes socials i quins mals costums cal evitar.
Per ajudar-vos a passar el tràngol, us hem preparat 10 punts per mirar de sobreviure la setmana vinent.
Claus i consells que també es poden aplicar en el dia a dia dels nostres comptes personals i d’empresa.
- No serveix de gaire crear un compte a les xarxes socials si no has de tenir més de 100 seguidors. Sobretot si , a més, aquests seguidors són els membres de la candidatura o els membres actius del partit. Creiem que no és una bona estratègia. La inversió en xarxes socials és a mig i llarg termini, no s’hi pot anar tard i amb presses. Potser cal analitzar millor la situació i buscar una altra estratègia més enllà de les xarxes socials.
- Molts dels comptes de les candidatures concentren les publicacions en pocs minuts a hores concretes, fins i tot a les nits. Si publiques quan la gent dorm, no veurà el que has publicat. Sembla obvi, oi? Els nostres lectors i lectores potencials tenen molts interessos, i si concentrem totes les publicacions, en uns pocs segons, es perd visibilitat.
- Ho hem explicat moltes vegades: Less is more.
Si hi ha massa missatges a les xarxes, els seguidors i electors es cansen i acaben utilitzant el botó de silenciar-nos o ens deixen de seguir. - Les xarxes socials són canals privilegiats per parlar, interactuar i escoltar la ciutadania. Hem de ser coherents amb les nostres propostes i la forma d’actuar a les xarxes. Cada dia és més difícil que la gent interactuï a les xarxes excepte per queixar-se, però si ens interpel·len o inicien un debat arran d’un missatge nostre, que menys que respondre i interactuar.
- Els hashtags permeten guanyar visibilitat i indexar els missatges. Però s’han de triar bé i utilitzar a consciència per reagrupar els missatges que tenen el mateix context, sigui de l’elecció o l’esdeveniment que estem promovent. Si molta gent utilitza #EC2019, molta gent anirà a consultar el hashtag per tenir una informació global. Si fem servir hashtags massa llargs o que només fem servir nosaltres, l’eficàcia és molt dubtosa. S’ha de tenir cura en el naming del hashtag per no generar mala imatge i no perdre efectivitat.
- No tots els canals són eficaços ni s’adrecen als mateixos públics objectius. S’han d’estudiar els objectius que volem assolir, i després saber mesurar i corregir. Sobretot si apostem per pagar publicitat a Twitter, Facebook o Instagram.
- El món no s’acaba el darrer dia de campanya. Deixar els cadàvers virtuals sense activitat durant anys i panys dona molt mala imatge.La ciutadania té a més, alguns trucs per sobreviure a l’allau de missatges durant les campanyes, o com a mínim consumir-los a un ritme més personalitzat.
- No seguir automàticament els perfils polítics o de les candidatures. En moltes xarxes, pots crear llistes i incorporar aquests comptes en una llista. Això et permetrà llegir al teu ritme quan vulguis, i continuar tenint un timeline on apareguin els missatges dels amics, dels comptes que són del teu interès. Com moltes persones no volen marcar-se, si la llista és privada, ningú veurà a qui segueixes.
- Interactua amb els comptes polítics si tens dubtes i preguntes. Potser no et contestarà el candidat, però potser sí que ho farà l’equip de campanya.
- Utilitza els hashtags per llegir tots els missatges de totes les formacions i d’altres persones que puguin comentar, opinar de la campanya. Per aquesta campanya et recomanem #EC2019.
Ja només falta una setmana per acabar la campanya, esperem que amb aquests consells arribis al 15 de desembre sense entrebancs.