Kit per sobreviure a la campanya electoral a les xarxes

Aprofitem les eleccions comunals d’Andorra per veure quines bones pràctiques cal promoure a les xarxes socials  i quins mals costums cal evitar.

Per ajudar-vos a passar el tràngol, us hem preparat 10 punts per mirar de sobreviure la setmana vinent.

Claus i consells que també es poden aplicar en el  dia a dia dels nostres comptes personals i d’empresa.

 1. No serveix de gaire crear un compte a les xarxes socials si no has de tenir més de 100 seguidors. Sobretot si , a més, aquests seguidors són els membres de la candidatura o els membres actius del partit. Creiem que no és una bona estratègia. La inversió en xarxes socials és a mig i llarg termini, no s’hi pot anar tard i amb presses. Potser cal analitzar millor la situació i buscar una altra estratègia més enllà de les xarxes socials.
 2. Molts dels comptes de les candidatures concentren les publicacions en pocs minuts a hores concretes, fins i tot a les nits. Si publiques quan la gent dorm, no veurà el que has publicat. Sembla obvi, oi? Els nostres lectors i lectores potencials tenen molts interessos, i si concentrem totes les publicacions, en uns pocs segons, es perd visibilitat.
 3. Ho hem explicat moltes vegades: Less is more.
  Si hi ha massa missatges a les xarxes,  els seguidors i electors es cansen i acaben utilitzant el botó de silenciar-nos o ens deixen de seguir.
 4. Les xarxes socials són canals privilegiats per parlar, interactuar i escoltar la ciutadania. Hem de ser coherents amb les nostres propostes i la forma d’actuar a les xarxes. Cada dia és més difícil que la gent interactuï a les xarxes excepte per queixar-se, però si ens interpel·len o inicien un debat arran d’un missatge nostre, que menys que respondre i interactuar.
 5. Els hashtags permeten guanyar visibilitat i indexar els missatges. Però s’han de triar bé i utilitzar a consciència per reagrupar els missatges que tenen el mateix context, sigui de l’elecció o l’esdeveniment que estem promovent. Si molta gent utilitza #EC2019, molta gent anirà a consultar el hashtag per tenir una informació global. Si fem servir hashtags massa llargs o que només fem servir nosaltres, l’eficàcia és molt dubtosa. S’ha de tenir cura en el naming del hashtag per no generar mala imatge i no perdre efectivitat.
 6. No tots els canals són eficaços ni s’adrecen als mateixos públics objectius. S’han d’estudiar els objectius que volem assolir, i després saber mesurar i corregir. Sobretot si apostem per pagar publicitat a Twitter, Facebook o Instagram.
 7. El món no s’acaba el darrer dia de campanya. Deixar els cadàvers virtuals sense activitat durant anys i panys dona molt mala imatge.La ciutadania té a més, alguns trucs per sobreviure a l’allau de missatges durant les campanyes, o com a mínim consumir-los a un ritme més personalitzat.
 8.  No seguir automàticament els perfils polítics o de les candidatures. En moltes xarxes, pots crear llistes i incorporar aquests comptes en una llista. Això et permetrà llegir al teu ritme quan vulguis, i continuar tenint un timeline on apareguin els missatges dels amics, dels comptes que són del teu interès. Com moltes persones no volen marcar-se, si la llista és privada, ningú veurà a qui segueixes.
 9. Interactua amb els comptes polítics si tens dubtes i preguntes. Potser no et contestarà el candidat, però potser sí que ho farà l’equip de campanya.
 10. Utilitza els hashtags per llegir tots els missatges de totes les formacions i d’altres persones que puguin comentar, opinar de la campanya. Per aquesta campanya et recomanem #EC2019.

Ja només falta una setmana per acabar la  campanya, esperem que amb aquests consells arribis al 15 de desembre sense entrebancs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s