Com fer un bon ús del #Hashtag?

El hashtag va nàixer a Twitter el 23 d’agost de 2007 de la mà de @chrismessina que va proposar utilitzar el símbol # per agrupar temàtiques. En 10 anys ha conquerit els usuaris de xarxes socials i el # continua vigent, fins al punt que, de vegades, les marques, les empreses i els usuaris en fem un ús exagerat. Massa Hashtags maten el Hashtag.

Tweet @chrismessina

Els hashtags ben emprats permeten generar comunitat i agrupar continguts aportats pels diferents usuaris de les xarxes socials. Les empreses han entès l’interès del símbol i la demanda de registre de paraules amb # ha augmentat considerablement els darrers anys. Però, com desmarcar-se en el flux de Hashtags? Trobar la bona paraula?  Les xarxes adequades per posar-lo? O que no sigui massa llarg… #QuestioQuid

Concentrar-se en les bones Xarxes

A partir del 2013, Facebook i Linkedin van provar d’implementar-lo, sense èxit. Segons un estudi de Buzzsumo de 2016, un post Facebook amb Hashtags tindria 100 visites menys que sense. Les xarxes que porten el Hashtag en el seu ADN són Twitter i Instagram on, per millorar la visibilitat d’un post, és clau utilitzar-los.

Apostar pel Hashtag Motivador o Inspirador

El Hashtag Motivador o Inspirador ha de permetre agrupar usuaris de les xarxes al voltant d’una comunitat amb el mateix centre d’interès. Generalment apareix entre els usuaris encara que hi ha alguns exemples generats per marques, com la de l’aigua Contrex que va popularitzar el #NousSommesInvincibles per agrupar les dones al voltant del concepte. Per determinar quin o quins s’han d’utilitzar, s’ha de buscar el més emprat per la comunitat objectiu i no és fàcil.

Hashtag Branded

El Hashtag de marca és propi a l’empresa i generalment conté el nom de la marca, encara que darrerament està fent-se fonedís per fer lloc a un eslògan, un producte o el “valor vehicular” de l’empresa. Cada dia més, la frontera entre Branded Hashtag i Community Hastag és líquida i s’estan fusionant els conceptes.

A Twitter, és el Hashtag que permet, cada dia més, agrupar al voltant d’esdeveniments “live” com hem pogut tristament veure aquests dies amb Barcelona i Cambrils. També pot servir per operacions de “newsjacking”,  per generar una campanya de màrqueting al voltant d’un esdeveniment, amb l’objectiu de posicionar-se entre els “trending topic”.   

Pràctiques a evitar

Utilitzar sempre el mateix hashtag és contraproduent. S’han d’anar crear variacions al voltant del mateix. Un altre error a evitar, és utilitzar un hashtag massa llarg. El hashtag ha de ser explícit però tan concís com sigui possible. Tampoc és bo utilitzar massa Hashtags en un mateix missatge: 4 és gairebé excessiu per a Twitter; Per a Instagram pot ser algun més, però més enllà de 10 és massa.

Diversificar els Hashtags

Una bona estratègia per les empreses pot ser la de diversificar els hashtags. No dubteu en fer ús de software o webs per determinar els millors hashtags a emprar i així tenir un reach més important a Twitter i Instagram. Una bona eina és www.Hashtagify.me,  que permet anar fent recerques de les paraules clau més adequades.

Però la millor opció sempre és que la paraula clau vingui de la vostra comunitat en una estratègia de bottom-up, així serà més significativa per a la vostra audiència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s