Vine és un servei que permet capturar i compartir micro-vídeos, de 6 segons com a màxim, a través de les xarxes socials (a data d’avuí només a través de Vine, Twitter i Facebook).
Aquesta nova aplicació es va presentar el 24 de gener, tot i ser creada per una startup que va ser adquirida per Twitter l’octubre de l’any passat.
L’objectiu és capturar de manera planera i fàcil imatges en moviment amb so, i així promoure la creativitat dels usuaris, com va fer a Instagram. De fet, per fora, l’aplicació és molt semblant a Instagram: mostra un time line, pots clicar “m’agrada” i escriure comentaris a cada vídeo. També es poden buscar contactes als quals seguir de la teva llista de followings a Twitter o dels contactes del telèfon mòbil. Els vídeos es poden geocalitzar via GPS o basant-se en Foursquare.
Poques hores després que Twitter presentés Vine, Facebook va bloquejar la característica de trobar amics a l’aplicació des d’aquesta xarxa. Coses de la competència entre Facebook i Twitter!
El compte es crea ràpidament amb passes molt senzilles, vinculant-lo amb el perfil de Twitter o amb una adreça de correu electrònic. Al principi hi ha un petit tutorial de com enregistrar el primer vídeo, amb un gest molt senzill: només cal mantenir el dit a la pantalla per gravar. Per ampliar la creativitat del vídeo que volem realitzar podem, per exemple, fer diversos talls d’un o dos segons cadascun i així donar la sensació d’una espècie de stop-motion.
Aquesta aplicació és gratuïta, i hores d’ara només funciona per iOS (iPhone, iPad i iPod Touch), tot i que estàn treballant per fer-la disponible per a altres plataformes. S’espera que quan estigui disponible per d’altres plataformes hi haurà un boom d’usuaris tal i com va passar amb Instagram.
Val a dir que en una de les darreres actualitzacions va ser qualificada, per Apple, per a majors de 17 anys ja que que s’hi van trobar vídeos de contingut pornogràfic. Apple va retirar l’aplicació de la seva secció “aplicacions destacades”.
Tot i això, són moltes les empreses que han apostat per aquesta nova xarxa amb la mirada posada en la seva possible rendibilitat finalitat publicitària i comercial. De fet va ser Toyota España, qui va llançar el primer spot publicitari a Vine (el podeu veure en aquest enllaç) gràcies a l’agencia publicitària Territorio Creativo. Altres empreses i marques de renom que han apostat per aquesta aplicació són: ASOS, Dove, General Electric o Orange France.
Si teniu curiositat de veure quina mena de vídeos es publiquen a Vine podeu visitar diferents llocs web on es poden veure en temps real els vídeos publicats a la xarxa: Vinepeek, Just Vined o Vine Roulette, mostren els vídeos per temes, o fins i tot existeixen pàgines específiques com Vinecats, que mostra els millors vídeos de gats pujats a Vine.
Tal i com passa a Twitter i Instagram, Vine és una gran eina per a compartir vivències, esdeveniments, notícies del que està passant allà on som o per fer publicitat viral, amb el plus del moviment i el so ambient, que la converteix en una eina molt potent i interessant, ja no tant des del punt de vista de compte personal sinó sobretot pel comercial i professional.