Pinterest: la xarxa social addictiva ?

PinterestSi Maslow hagués postulat la seva famosa piràmide en els nostres dies, segurament hagués deixat la part alta de la punxa a Pinterest. La nova moda en xarxes socials. Perquè què hi ha de més adictiu – i inútil- que les coses boniques? Sota aquesta premissa Ben Silberman, un ex empleat de Google (actual CEO) i Evan Sharp (Co-fundador i dissenyador  de Pinterest) van obrir, ara fa tres anys (en beta) aquesta nova eina que serveix per a compartir el que en diuen “imatges inspiradores”.

Malgrat Pinterest va nàixer l’any 2009, no es va obrir al públic fins el març del 2010, i actualment només s’hi pot accedir amb la invitació d’un usuari ja registrat o sol·licitant l’accés a través de la pàgina principal del lloc web.

La idea dels seus creadors, segons consta al lloc web, és la de “connectar tot el món a través de coses interessants”, compartint continguts inspiradors. A la pràctica, milers de dones -majoritàriament- posen en comú imatges de la casa dels seus somnis, de receptes irresistibles, nadons rodanxons i paisatges idíl·lics. En qualsevol cas, imatges força inspiradores (que és del que es tracta).

Gran part de l’èxit d’aquest servei rau en la seva senzillesa, molt intuïtiu i amb una visualització molt agradable i global de totes les imatges publicades. A través de taulells temàtics creats i administrats per cadascun dels usuaris, es poden implementar i compartir imatges, vídeos o enllaços, associats a un lloc web; que es denominen “pins”. Com a usuaris podem seguir altres usuaris concrets i tot el que publiquen o a algun dels seus taulells en particular, de la mateixa manera que els altres ens poden seguir a nosaltres en funció de l’afinitat estètica que es crea entre els diferents usuaris i els seus panells.

També es poden realitzar comentaris a cada “pin”, marcar un “like” o “m’agrada”, o fer un “repin”, que fa que el “pin” en qüestió es republiqui en un dels nostres taulells. Tot això sense moure’ns de Pinterest, perquè si volem anar més enllà, tot el que fem es pot difondre també al Twitter i/o Facebook: tan sols cal fer una simple configuració prèvia. D’aquesta manera, es viralitzen els continguts d’aquesta xarxa social- que generalment són de gran qualitat-.

En un any Pinterest ja ha aconseguit 11,7 milions d’usuaris, el que la converteix en la xarxa amb més creixement dels darrers mesos. La gran majoria dels usuaris són dones (un 80% aproximadament), i el passat mes d’agost va ser escollida per la revista Time com un dels 50 millors llocs Web del 2011.

La versió per smartphone permet fer fotografies i pujar-les directament a la plataforma, el que ha ajudat en gran mesura al llançament meteòric de Pinterest. Actualment s’està treballant per oferir la versió per iPad així com la publicació de la seva API per a desenvolupadors d’apps.

Però la gran mesura de l’èxit a la xarxa és el nombre de clons. I Pinterest passa amb nota aquest tall. Pinterest té imitadors adreçats a diferents targets, com és el públic masculí (Gentlemint, Manteresting, Fancy), el mercat xinès (RenRen), o Pinspire un clon genuïnament espanyol i més dirigit a la fotografia i l’arquitectura, Friendsheet (per visualitzar les fotos de Facebook en format Pinterest), i moltíssims més.

No hem d’oblidar que aquesta xarxa social té una gran vocació (i potencial) comercial, i avui moltes marques ja estan apostant per tenir un perfil corporatiu, tot i que no és sempre necessari, ja que són els usuaris els que accedeixen al contingut dels lloc web i publiquen qualsevol imatge a Pinterest (i d’aquesta manera generar tràfic cap a la web en qüestió). Això s’aconsegueix gràcies al botó “Pin it” que, per facilitar l’operació, el servei ofereix instal.lar a tots els usuaris la barra de “bookmarks” o “favorits”.

Precisament aquesta facilitat i la manca de normes i restriccions a l’hora de pujar imatges, vídeos i fins i tot registrar URLs a Pinterest està generant greus maldecaps a algunes companyies. Per una banda, no es respecten els possibles copyrights de les imatges, i per l’altra alguns usuaris han aprofitat per apropiar-se o posar noms d’adreces de marques que potser en el futur podrien valer molts diners, com per exemple Ford, Oracle, Canon, FedEx, etc. De fet, el 90% de les grans marques són “usurpades/ocupades” per usuaris anònims. Això podria generar una pèrdua de confiança en aquesta xarxa social.

Tot i això, segueixen evolucionant i millorant l’aspecte per captar més usuaris, amb millores com el nou disseny de les pàgines de perfil que es van presentar la setmana passada. Per a alguns, és una distribució més neta i ordenada; enlloc de l’alineació de taulells per columnes, ara s’orienten en files. També ha desaparescut la columna que hi havia a l’esquerra on es detallava els últims “repins” i “follows”; aquesta es troba ara a la part superior, on també ara es troba una breu descripció del perfil de l’usuari així com llocs vinculats a aquest compte.

En definitiva, Pinterest és un gran aparador d’imatges i vídeos que ens mostren “estils de vida”, amb el que qualsevol usuari es pot sentir identificat, i que ens prepara i redirigeix cap a la compra online, per la qual cosa és un mitjà molt interessant per incrementar les visites i vendes de diversos tipus de negoci.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s