On ets?


logos
Ja no hi ha prou en donar la teva adreça als clients, també has de transmetre als teus clients potencials,  les teves coordenades. Els negocis del futur han d’estar geolocalitzats. La geolocalització, inscrita en el que es coneix com aplicacions geosocials té un gran potencial en el màrketing interactiu.  Pot ajudar a incrementar les visites d’un local, potenciar la visibilitat d’una marca i fomentar el boca orella, i tot per molts pocs diners.

Latents des de fa uns anys, les xarxes geosocials tenen un impuls decisiu amb el llançament de Foursquare al South by Southwest Interactive 2009, basant-se en una idea molt senzilla: Utilitzar el GPS dels smartphones i tablets per fer un “check-in” i dir als teus amics on estàs, amb qui estàs i què fas.

L’any 2010 les xarxes geosocials han estat “trending topic” i les seves aplicacions han viscut una gran expansió amb Foursquare i Gowalla al capdavant.

L’any passat,  amb l’entrada en el món de la geolocalitzacio de Facebook, Google i fins i tot Twitter, s’ha iniciat una lluita aferrissada entre els diferents actors per endur-se parts de mercat.

Avui, les principals xarxes geosocials “pure players” tenen més de 27 milions d’usuaris a nivell mundial, dels quals 15 milions són a Foursquare. Però les possibilitats de creixement encara són enormes ja que només als USA hi ha 80 milions d’usuaris de Smartphones, i a Europa n’hi ha més de 100 milions.

Les xarxes geosocials tenen un gran potencial en el màrketing interactiu. Si Facebook i Twitter et permeten connectar amb els teus seguidors i fans, Foursquare et permet saber, a més, on estan i que fan en temps real. Et permet conèixer els hàbits i els gustos de la gent que visita el teu establiment molt més fàcilment. Et permet fomentar la visita de forma lúdica amb ofertes especials per cada “check-in” o visita i un sistema de rewards i badges pels més fidels. Un client satisfet pot també compartir la seva experiència amb els seus amics, deixant recomanacions i penjant fotos des del lloc mateix, ampliant així el boca orella.

A Andorra utilització d’aquestes xarxes encara és embrionària, tot i que Foursquare des de fa uns mesos ensenya el nas. Pels establiments i els comerços és important ser-hi present ja que un nombre cada vegada més important de turistes que ens visiten en són usuaris. Alguns dels establiments i empreses del Principat, que hi tenen presencia, han rebut més de 200 recomanacions en un any, i segurament moltes més visites d’altres clients  gràcies a aquestes recomanacions.

La presència d’un establiment en aquestes xarxes geosocials, no depèn dels empresaris, qualsevol usuari de la xarxa pot crear i comentar qualsevol establiment o comerç. És important vetllar i respondre als possibles comentaris i valoracions deixades, per no ser perjudicat amb la comparació que altres clients puguin realitzar amb la nostra competència.

Existeixen també altres xarxes geosocials amb una base d’usuaris més reduïda però que poden ser interessants per la seva especialització.

Foodspotting, per exemple, et permet penjar fotos i compartir plats dels restaurants on has anat. SCVNGR et permet organitzar gimcanes amb els amics o clients i no ens podem oblidar de Facebook Places i Google Places que et permeten integrar la teva pagina al Facebook o Google+ amb la teva geolocalització.

2 comentaris

  1. Endevant amb la proposta d’informar al públic en general i a nosaltres en particular per consolidar aquells camins que s’estan creant sobre la marxa i que tant ens fa dubtar 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s