El teu feed de Facebook sempre et mostra les mateixes coses? Canvieu-lo al mode cronològic

Hi ha una forma de sortir de les recomanacions dels algoritmes de Facebook. Opta per un timeline cronològic. La mala notícia és que hauràs de refer aquesta manipulació cada vegada que obris la teva pàgina, perquè a la plataforma no els interessa i prefereix que utilitzis una pàgina d’inici “personalitzada” pels seus algoritmes.

Segur que te n’havies adonat, la teva pàgina de Facebook no apareix en ordre cronològic. De vegades, una publicació de fa tres dies, o més, sortirà al primer pla, sense que entenguis realment què hi fa. El funcionament precís de l’algoritme de Facebook, com passa amb la majoria de xarxes socials, mai s’ha fet públic. No obstant això, sabem gràcies a fragments de comunicació i molts documents compartits per antics empleats, que la plataforma associa una puntuació de ponderació a cada publicació, la qual cosa li donarà més o menys “pes” al canal de notícies de cada usuari.

Per exemple, una foto que hagi recollit molts emojis d'”enfadat” o “riu” serà jutjada més interessant que una que només hagi recollit els petits polzes de m’agrada. Els objectius de Facebook són múltiples, però principalment es tracta d’augmentar les interaccions a les publicacions, la qual cosa crea un cercle viciós del compromís. Com més es comenti una imatge o un text, més es destacarà, i més es comentarà segurament. Aquest bucle, que la plataforma considera virtuós per donar a conèixer “les coses més importants”, pot tendir a tancar els internautes en bombolles virtuals, mostrant-los només el contingut que ja han vist, o sense possibilitat de descobrir nous continguts atractius.

Ara existeix una alternativa per sortir d’aquest cercle virtuós o viciós segons com es miri. Com a Twitter, és possible canviar el teu canal de notícies de Facebook a un ritme “cronològic”, encara que la plataforma clarament no proposi aquesta opció. Has de tornar a fer la manipulació cada vegada que obris l’aplicació de Facebook: la plataforma no recorda les vostres preferències, vaja aquesta almenys.

Com canviar el canal de notícies de Facebook en ordre cronològic

A l’ordinador

• Obrir facebook.com

• Anar a la columna de l’esquerra i fer clic a “Mostra’n més”

• A continuació, fer clic a “més recent”

Això és tot, ja tens el teu fil cronològic de les publicacions dels teus amics i pàgines que segueixis.

Per cert, Facebook us informa perquè apareixerà una opció de “tornar a les publicacions principals”, o “back to top posts”, amb l’esperança de tornar-vos a un feed algorítmic. Dada curiosa: si hi fas clic, la xarxa no mostrarà el botó “tornar a la línia de temps cronològica”. Hauràs de tornar-hi a passar amb els passos anteriors.

Al telèfon intel·ligent

• Obrir la vostra aplicació de Facebook

• Fer clic al Menú a la part inferior dreta

• Desplaça’t fins al botó “Recents i preferits”.

Està bé: ara Facebook et diu que “primer veus les noves publicacions”. Fins i tot tens l’opció de triar una visualització recent o una visualització segons les teves preferències; depèn de tu de personalitzar-les perquè coincideixin amb el que vulguis veure.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s