50 anys de l’email, un canal de comunicació més vell que Internet

50 anys després del primer enviament d’un email, us presentem 5 evolucions importants d’aquest canal de marketing, malgrat el seu estatus de fòssil digital. L’email representa, avui en dia, més de 4.000 milions d’usuaris en el món, 306.000 milions de missatges diaris, dels quals 50% corresponen al marc professional.

#1. Més flexibilitat i agilitat en la comunicació dins de les empreses i entre elles.

Els enginyers que treballaven amb ARPANET, els anys 60 i 70, ja tenien la possibilitat de deixar notes tècniques dels seus estudis en bústies de missatgeria electrònica. Però l’any 1971 Ray Tomlinson va imaginar una nova forma de comunicació, més directe, enviant un missatge entre dos usuaris. Inaugurava així una nova era de la comunicació, amb la creació dels emails.

L’email ha canviat completament la forma de comunicar dins de les empreses. Un empleat normal rep, de mitjana, uns 120 emails cada dia.

#2. Possibilitat d’arribar quasi immediatament a un públic ampli.

El 1978 Gray Thuerk, expert en marketing, va tenir una brillant idea per promocionar uns nous ordinadors. 

Abans de fer imprimir costoses invitacions, i de confirmar l’assistència per telèfon, va decidir enviar a un correu a 39 adreces d’email i va realitzar d’aquesta manera el primer enviament massiu. A l’època ARPANET només abastava el ministeri americà de la Defensa i un alt funcionari del Pentàgon el va acusar de violar de forma flagrant l’ús de la xarxa.

Malgrat això i altres incidents, la campanya publicitària va generar una xifra de negoci de 13 milions de dòlars per l’empresa Thuerk.

#3. Mesures concretes per avaluar les campanyes de marketing.

L’email es va popularitzar durant la dècada dels 90. En la seva primera meitat, va ser sobretot utilitzat per les universitats i administracions públiques o per les comunicacions entre empreses.

L’aparició de l’HTML va conduir al llançament dels primers serveis gratuïts de correu electrònic basats en web el 1996, com Hotmail o Rocketmail. Aquesta va ser l’empenta que va impulsar la seva gran difusió entre el públic en general durant la 2a dècada dels 90. Aquest fet va ser tan important que l’empresa va utilitzar les sigles HTML pel seu nom HoTMaiL.

Des d’aleshores moltes empreses han ofert serveis de correu electrònic, però la veritable revolució la va provocar Google amb el llançament de GMAIL, l’any 2004. Aquesta plataforma ha esdevingut el líder del mercat de l’email, adequant-se ràpidament a les necessitats dels seus usuaris. Proposant una capacitat d’emmagatzematge important, filtres potents anti-spam, cerca en tots els correus, etc… 

Aquest nou canal de comunicació amb els consumidors ha permès de mesurar millor l’èxit de les campanyes d’email marketing. 

#4. Un millor coneixement de les necessitats dels destinataris. 

A mesura que l’email va esdevenir més generalitzat pel públic, les empreses van començar a utilitzar-lo de manera compulsiva, fins a saturar als destinataris dels emails.

A finals dels anys 90 diferents governs i empreses varen prendre mesures per evitar aquesta situació.

La qualitat de la informació i les denúncies com a spam, han esdevingut factors importants per determinar la reputació d’un expedidor i la necessitat de conèixer els interessos dels destinataris per enviar-los informació pertinent.

És per aquest motiu que les campanyes d’email marketing s’han d’estudiar a fons, per adreçar-les al segment adient i amb el timing adequat. S’ha d’evitar que els missatges siguin etiquetats com a correu brossa, per no correspondre  als interessos dels destinataris o ser massa repetitius.

#5. Personalització del missatge.

L’evolució de la tecnologia i sobretot l’arribada de l’HTML van permetre, a finals dels anys 90, evolucionar passant d’un email com un simple missatge de text a un email amb un format enriquit amb colors, imatges i presentacions espectaculars.

Avui, amb tecnologies com AMP, els professionals del marketing poden proposar noves experiències web en les bústies email dels seus clients, incorporant elements interactius i dinàmics o enllaços directes per comprar.

En aquests últims 50 anys, l’email s’ha imposat com un partner obligat per a les empreses i organitzacions de tota mena. Ha contribuït a millorar la comunicació interna i externa, la difusió d’informació i de productes així com a establir un diàleg directe amb els clients.

Ben utilitzat, és un canal de marketing molt eficaç i eficient. És important definir una bona estratègia per obtenir grans resultats. En parlem?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s