Ja estàs preparat per l’adéu a Adobe Flash?

El 2020 s’acaba finalment i també arriba a la seva fi el programari Flash d’Adobe. Aquest veterà software que ha estat un dels pilars del multimèdia a les webs des de fa 20 anys s’enfronta a la seva retirada la nit de Cap d’Any. A partir de  l’1 de gener de 2021 ja no hi haurà suport i finalment, el 12 de gener, Adobe bloquejarà l’execució del contingut Flash en el seu Flash Player.

No és cap sorpresa, puix que Adobe ja va anunciar, el juliol de 2017, els seus plans per retirar Flash a finals del 2020. Els propietaris de webs i els desenvolupadors, han tingut doncs més de 2 anys per preparar-se i substituir-lo per opcions més noves i segures com HTML5, WebGL i WebAssembly. La mort de Flash no serà massa plorada i és bastant fàcil d’entendre perquè. En els darrers anys ha sigut una font constant de problemes i vulnerabilitats que han permès als hackers comprometre la seguretat de moltes webs i sistemes.

Així doncs, a partir de l’1 de gener, si la vostra web o el vostre sistema encara està executant Flash, és poc probable que el vostre portàtil exploti, però és molt possible que el lloc web no es carregui o el sistema tingui dificultats en funcionar. 

És probable que molts usuaris ni tan sols notin quan desapareix Flash, ja que tots els navegadors deixaran d’executar-lo. Microsoft eliminarà la possibilitat d’executar Adobe Flash a Microsoft Edge i Internet Explorer en totes les versions compatibles de Microsoft Windows i els usuaris ja no podran habilitar ni executar Flash. Google Chrome ja fa temps que no executava automàticament les aplicacions Flash i també les farà desaparèixer sense contemplacions a partir del 1 de gener.

Tot i aquest gran període de transició, sabem que encara hi ha un gran nombre de llocs web que utilitzen Flash, i que encara es veu en llocs web visualment actius, concretament en jocs. S’espera doncs que a partir de l’1 de gener, hi hagi un nombre important d’intents de phishing on s’ofereixin falses descàrregues de llocs web maliciosos, o fins i tot programari maliciós emmascarat com a correcció de Flash Player, si l’usuari creu que Flash s’hauria d’activar i no reconeix que el navegador s’ha desactivat per culpa de la fi del suport.

És important doncs que si teniu o utilitzeu alguna web o sistema amb Flash, us passeu d’urgència a altres tecnologies alternatives, per evitar-vos problemes. Harman oferirà un suport limitat alternatiu fins al 2023, però us aconsellem que no us en refieu massa i que retireu Flash de la circulació com més aviat millor, perquè vagi a ocupar el seu lloc al museu de les antigalles d’Internet. Si us cal ajuda o si teniu algun dubte, contacteu amb l’equip de DIGUI.

Un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s